Kulturanalys, fördjupningskurs
Kort om kursen
I kursen fördjupar du dina kunskaper och färdigheter i att undersöka olika kulturella fenomen och praktiker. Du väljer teoretiska perspektiv och metoder och formulerar ett forskningsproblem för att genomföra en undersökning på ett avgränsat forskningsfält.
Om utbildningen
På fördjupningskursen i kulturanalys bygger du vidare på kunskaper och färdigheter från fortsättningskursen, särskilt gällande hur olika kulturella fenomen kan beskrivas, avgränsas och kartläggas. Du utvecklar både din förmåga att välja och tillämpa teoretiska perspektiv på ett forskningsmaterial du själv skapar och dina praktiska färdigheter i att använda olika metodiska angreppssätt för att analysera kulturella fenomen och praktiker. Vidare utvecklas färdigheter i skriftlig framställning och förmågan att presentera en självständigt utförd kulturanalys.
Kursen lägger särskild tyngdpunkt vid de överväganden och beslut kring bland annat teoretiska perspektiv och metoder som du som kulturforskare står inför när du skall definiera och undersöka ditt forskningsfält. Dessa överväganden ligger sedan till grund för fördjupade studier av ett eget valt undersökningsområde, där du orienterar dig bland tidigare forskning och teoretiska perspektiv från en rad kulturvetenskapliga forskningsgrenar. På så sätt förbereds du för den kandidatuppsatskurs som avslutar fördjupningskursen. I uppsatskursen utför du sedan ett självständigt forskningsprojekt inom ett fält du själv väljer. Här övar du dina förmågor inom problemdiskussion och kritisk bedömning, då det i uppsatskursen också ingår att läsa, kritiskt granska samt opponera på en medstudents uppsats.
Behörigheter och urval
Behörighet
Godkänt resultat på grund- och fortsättningskurs i Kulturanalys (KAY110, KAY120) alternativt på grund och fortsättningskurs i Barn- och ungdomskultur (BOU110, BOU120 Etnologi (ET1101, ET1201, ET1301, ET1401) eller Kulturstudier (KVL110, KVL120) eller motsvarande.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.