Litteratur, genus och makt
Om utbildningen
Denna kurs ger en bred överblick över hur litteratur kan undersökas utifrån genus- och maktkritiska perspektiv. Med utgångspunkt både i fördjupade studier av specifika verk och litteraturens sociala sammanhang undersöker kursen hur maktrelationer representeras, skapas och utmanas. Kursen ger också verktyg för att problematisera litteraturhistorieskrivning och kanonbildning och du får öva på att anlägga olika slags genus- och maktperspektiv på verk från skilda historiska epoker. Kursen lämpar sig både för den som vill läsa fristående kurs eller som valbar kurs inom kandidatexamen.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)
Efter studierna
Vi ger dig en grundläggande bildning och kunskap om litteratur men också en textanalytisk verktygslåda som är användbar vad du än väljer att arbeta med. Vi studerar skönlitteraturen som konst och som en källa till kunskap om mänskliga och samhälleliga förutsättningar. Kurserna vänder sig till dig som funderar på ett arbetsliv inom kultur- eller informationssektorn där det ställs höga krav på läsförståelse, skrivfärdighet, språkkänsla och vetenskapliga förhållningssätt.
Kurser i litteraturvetenskap ges på grund- och avancerad nivå där ämnet kan utgöra huvudområde för kandidat-, magister- och masterexamen samt vidare studier på forskarnivå.
Så är det att plugga
Undervisningen
Kursen har olika undervisnings- och examinationsformer för att du som student ska kunna tillgodogöra dig kursens innehåll på bästa sätt och träna på de färdigheter och förmågor som är formulerade i kursens mål. I kursplanen framgår kursens undervisnings- och examinationsformer.