Folkbildningens idé och praktik
Om utbildningen
Kursen vänder sig till dig med intresse för frågor om folkbildning, folkrörelser och demokrati. Vi kommer under kursen bland annat att diskutera olika innebörder och motsättningar i begreppet bildning samt analysera samtida utmaningar ur ett folkbildningsperspektiv.
I kursen behandlas olika perspektiv på folkbildning, såväl i som utanför studieförbund, folkhögskolor och kulturinstitutioner. Genom kursen skall deltagarna förvärva kunskaper om folkbildning som idé och praktik samt folkbildningens historiska utveckling och samtida utmaningar.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)
Så är det att plugga
Undervisningen
Kursen genomförs med fem heldagstillfällen bestående av föreläsningar, seminarier, handledning, gruppuppgifter och examination. Heldagstillfällena baseras på de studerandes aktiva medverkan.
Kursuppgifter samt litteraturstudier genomförs mellan träffarna och relateras även till de studerandes egen folkbildningspraktik.
Lokaler
Pedagogen ligger mitt i centrala Göteborg, nära till allt. Undervisning och forskning sker till stor del i tre byggnader:
- A-huset på Västra Hamngatan 25
- B-huset på Läroverksgatan 15
- C-huset på Läroverksgatan 5
I A-huset hittar du Servicecenter, universitetsbibliotek, studentkårens kansli, studievägledning för lärarutbildning, International Student Office Pedagogen samt ett café. Även i B-huset finns ett café, men också ett väl tilltaget studentkök med mikrovågsugnar och kylskåp. I alla husen finns gott om platser för studenter för arbete enskilt eller i grupp.