Strategiska forskningsområden
Göteborgs universitet är engagerad i sex av Sveriges nationella strategiska forskningsområden (SFO). Satsningen på strategiska forskningsområden sker på uppdrag av regeringen.
År 2009 beslutade regeringen att satsa på 20 nationella strategiska forskningsområden (SFO). Forskningsområdena utvecklar flervetenskaplig excellent forskning med syfte att ta fram ny kunskap till nytta för samhället.
Göteborgs universitet har huvudansvaret för området personcentrerad vård, och samarbetar med andra lärosäten inom områdena biodiversitet och ekosystemtjänster, klimatforskning, neurovetenskap, transport samt material.
Personcentrerad vård
GPCC - Centrum för personcentrerad vård - är ett nationellt forskningscentrum med klinisk och tillämpad forskning med övergripande mål att stödja och genomföra forskning av hög kvalitet inom personcentrerad vård. GPCC:s forskning kan sorteras in i tre strategiska fokusområden:
- Utveckling, anpassning och utvärdering av personcentrerad vård
- Möjliggörande av omställning till personcentrerad hälso- och sjukvård och omsorg
- Utveckling av partnerskap mellan patientföreträdare/allmänheten och hälso- och sjukvårdens organisationer och beslutssystem
Runt 200 nationella och internationella forskare från olika discipliner är knutna till GPCC. Forskningsprojekt pågår för närvarande kring personcentrerad vård, rehabilitering och omsorg vid olika sjukdomstillstånd, samt kring organisation av vård och frågor kring implementering.
Ekosystemtjänster
BECC - Biodiversity and Ecosystem Services in a Changing Climate - bedriver forskning inom de natur- och samhällsvetenskapliga områdena. Forskningen är av avgörande betydelse för att förstå hur markanvändning och klimatförändringar inverkar på biologisk mångfald och ekosystemtjänster på lokal, regional, nationell och global nivå.
Fokusområden vid Göteborgs universitet är kol- och kvävecykeln, biogeokemi, mark-vegetation-atmosfärs interaktioner, biologisk mångfald, vegetationsförändringar, miljöekonomi, styrmedel, klimatmodellering och klimatpåverkan på olika ekosystem.
Vid Göteborgs universitet koordineras BECC ihop med klimatforskning (MERGE) under forskningsområdet atmosfär-klimat-ekosystem (ACE).
Klimatforskning
MERGE - ModElling the Regional and Global Earth system - bedriver strategisk forskning om de globala och regionala klimatsystemen och arbetar med utveckling av avancerade lokala, regionala och globala klimatmodeller. Forskningen ska utgöra underlag till nationella och internationella bedömningar av åtgärder för att begränsa skadlig klimatpåverkan.
Specifika fokusområden vid GU är bland annat betydelsen av vegetation och markanvändning för klimatmodellering, biogeokemiska kretslopp, regionalklimat och atmosfärskemi.
Vid GU koordineras MERGE ihop med ekosystemtjänster (BECC) under forskningsområdet atmosfär-klimat-ekosystem (ACE).
Neurovetenskap
MultiPark - Multidisciplinary research focused on Parkinson's disease - har som mål att förbättra livskvaliteten för patienter som lider av Parkinsons sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar. Forskarna strävar efter resultat som kan omsättas i praktiken och leda till nya behandlingsmetoder.
Forskarteamet studerar sjukdomens utveckling på cellnivå, hur den påverkar olika delar av nervsystemet och vilka effekter den har på patientens vardagsliv. Ambitionen är att inte bara förbättra deras fysiska hälsa och funktioner, utan även deras möjligheter att vara aktiva och delaktiga i samhället.
Transport
Transporter är en förutsättning för vår välfärd men bidrar också till flera samhällsproblem. I nära samarbete mellan Göteborgs universitet och Chalmers bedrivs forskning om transporteffektivitet, trafiksäkerhet och hållbara fordon och bränslen.
Fenomenen studeras på individ-, företags- och samhällsnivå och bredden gör att de cirka 200 forskarna återfinns på fem av Göteborgs universitets sju fakulteter. Göteborgs universitet bidrar framförallt inom området transporteffektivitet med fokus på godstransporter.
Material
Forskningen som rör växelverkan mellan material och vävnad, distribution av läkemedel i kroppen, bioanalytiska tillämpningar samt infektionsrelaterade material erbjuder stora möjligheter för framtidens sjukvård och hälsoförebyggande arbete. Syftet är att möta några av de nya krav som en växande och åldrande befolkning ställer på förebyggande vård och hälsovård.
Inom ämnesområdet Biomaterialvetenskap bedrivs forskningen i nära samarbete med kollegor inom Chalmers styrkeområde för Materialvetenskap, och deras forskningsområde för Material för hälsa.