Tillämpad statistisk analys
Kort om kursen
Kursen riktar sig till dig som vill ha omfattande förståelse för hur statistiska analysmetoder kan tillämpas, framförallt olika regressionstekniker, såväl inom samhällsvetenskaperna som inom offentliga och kommersiella utredningsarbeten.
Om utbildningen
Det du framför allt lär dig i kursen är teoribaserad empirisk analys genom regressionsanalys. Föreläsningar och övningar varvas med varandra när du lär dig om bland annat förklaringsmodeller, urvalsproblematik, generaliserbarhet, sannolikhetslära och dimensionsanalys. En viktig del av kursen är också att du lär dig att använda dataprogram för statistisk analys, Stata.
Kursens består av två olika delar. I den första delen är undervisningen arrangerad i workshops. Varje workshop är vanligen fokuserad på en statistisk analysmetod och består av föreläsningar, lärarledda datasalsövningar samt en inlämningsuppgift. Du kommer att lära dig de mest vanligt förekommande regressionsteknikerna som linjär regression, kategorisk regression, flernivåregression och tidsserieregression.
I den andra delen av kursen skriver du ett självständigt forskningsarbete. I arbetet ska du tillämpa teoribaserad empirisk analys med hjälp av statistiska analysmetoder på ett forskningsproblem du själv valt och med ett datamaterial du valt ut.
Behörigheter och urval
Behörighet
För att vara behörig till kursen krävs godkänd kurs i samhällsvetenskapliga forskningsmetoder på grundnivå, eller motsvarande omfattande minst 15 hp, samt godkänd kärnkurs om 15 hp på avancerad nivå inom det samhällsvetenskapliga utbildningsområdet eller motsvarande.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen utgörs av föreläsningar, övningar samt seminarier.