Pressfrihetens dag
Kvällen inleds med att journalisterna Björn Tunbäck och Urban Hamid från Reportrar utan gränser presenterar årets pressfrihetsindex. Hur står sig pressfriheten i Sverige i en tid av ökad polarisering och med ett fullskaligt krig i vår närhet? Är frågan om rikets säkerhet överordnat press- och yttrandefriheten?
Ulla Sätereie, universitetsadjunkt i journalistik vid JMG Göteborgs universitet och ordförande för Föreningen Grävande journalister, Christofer Ahlqvist, chefredaktör Göteborgs-Posten, och Björn Tunbäck kommenterar utvecklingen.
Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke, verksamhetsansvarig för Göteborgs universitets verksamhet vid Jonsereds herrgård och koordinator Unesco Litteraturstaden Göteborg.
Svenska PEN 100 år
Programmet fortsätter med fokus på Svenska PEN som firar 100 år. Författaren Ola Larsmo, som har varit ordförande i Svenska PEN och sitter i styrelsen för PEN International, författaren Maria Modig, som varit engagerad under lång tid i Svenska PEN:s verksamhet, och Marit Kapla, styrelsemedlem i Svenska PEN, samtalar om yttrandefrihetens villkor förr, nu och framöver.
Hur gick det till när PEN utvecklades från ett middagssällskap i några få länder till en organisation som kämpar för hotade och fängslade författare över hela världen? Hur arbetar PEN med att bevaka författares rättigheter idag? Vilka utmaningar är de största för yttrandefriheten i framtiden?
Kvällen arrangeras av Stadsbiblioteket Göteborg, Publicistklubben Väst, Svenska PEN, Bokmässan i Göteborg, Göteborgs Litteraturhus och Litteraturstaden Göteborg*.
*Litteraturstaden Göteborg: huvudpartner Göteborgs Stad, Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, Författarcentrum väst, Bokmässan, Litteraturhuset Göteborg.
---
OM VÄRLDSDAGEN FÖR PRESSFRIHET
Världsdagen för pressfrihet firas den 3 maj varje år och har till syfte att hedra de uppoffringar som gjorts runt om i världen för pressfrihet. I år är det 30 år sedan dagen utropades av FN:s generalförsamling 1993.