University of Gothenburg
Breadcrumb

Kompostering i historiska trädgårdar och parker

Skriften är ett kunskapsunderlag om kompostering i historiska trädgårdar och parker. Den syftar till att utveckla historisk och praktisk kunskap. Det görs dels genom att utforska historien, dels genom att dokumentera och utveckla fungerande metoder för småskalig kompostering i historisk miljö. Förhoppningen är att skriften ska komma till praktisk nytta för nutida anläggningar som vill cirkulera organiskt material och kanske även visa historiska komposteringsmetoder.

Kunskap som växer

I det treåriga projektet "Kunskap som växer - verktyg för dokumentation och kunskapsspridning inom gröna kulturmiljöer", finansierat av Riksantikvarieämbetet, arbetar Hantverkslaboratoriet med bland annat prydnadsplanteringar. Bärande teman är historia, skötsel , restaurering och dokumentation. Några äldre trädgårdar kommer att fungera som laboratorier för dokumentation och olika praktiska försök. 

Under de senaste decennierna har många parker och trädgårdar rationaliserat bort egen växtproduktion och hela rabatter läggs igen för att de anses för skötselkrävande. Intresset ökar dock för bevarande av äldre sorters blommande växter. Planteringarna är viktiga av kulturhistoriska och estetiska skäl, men betyder också mycket för pollinering och biologisk mångfald.

Beställa skrifter

Pris för tryckt(a) ex: 140 kr/st

+ 80kr för frakt, emballage och expeditionsavgift för ett exemplar eller 120kr för två eller fler skrifter ur Hantverkslaboratoriets samling.

BOKPAKET med 3 trädgårdsskrifter: Kompostering, Tapetgrupper, Vård och beskärning, 340 kr