Breadcrumb

Almedalsveckan 2024: Möjligheter och lärdomar

Published

Almedalsveckans sista dag är här, och Göteborgs universitet har deltagit i fler än 40 publika arrangemang för att lyfta viktiga frågor och ämnen. Rektor Malin Broberg, prorektor Carina Mallard och vicerektor Max Petzold har alla varit aktiva under veckan. Vilka möjligheter och lärdomar tar de med sig?

Sedan 1968 anordnas årligen Almedalsveckan i Visby. Även i år deltog Göteborgs universitet för att presentera forskning som bidrar till att lösa både nationella och internationella problem samt lyfta frågor som påverkar opinionen. Vi tog tillfället i akt att ställa några frågor till rektor Malin Broberg, prorektor Carina Mallard och vicerektor Max Petzold.

Image
Porträtt av tre personer som står och ler.
Prorektor Carina Mallard, rektor Malin Broberg och vicerektor Max Petzold.

Möjligheterna med Almedalsveckan

Under Almedalsveckan har det hållits fler än 2 000 publika arrangemang med stor variation av ämnen. För Carina Mallard, prorektor med övergripande ansvar för forskningsfrågor, är det stora utbudet av arrangemang den största möjligheten med Almedalsveckan:

– Det finns mycket att välja på och det leder till flera informella samtal och träffar, vilket ger oss en möjlighet att visa upp Göteborgs universitet.

Rektor Malin Broberg betonar även nätverkandet och de spontana möten som Almedalsveckan möjliggör:

– Nätverkandet och möjligheten att föra spontana samtal med olika sektorer ger en bra möjlighet till utbyte. För min del har jag utökat mitt nätverk sedan förra året, vilket hjälper mig att koppla ihop personer som jag tycker behöver träffas.

Max Petzold, vicerektor för digitalisering och nyttiggörande, deltar för första gången på Almedalsveckan. För honom har veckan handlat om att lära känna Almedalen och att skapa nya kontakter:

– Det är verkligen en bra mötesplats, både arrangemangen och de informella samtalen.

Image
Personer minglar och tar mat i en trädgård.
Göteborgs universitets lunchmingel.

AI och kunskapspolitik i fokus

Flera stora ämnen och frågor har lyfts under Almedalsveckan. För rektor Malin Broberg har mycket varit aktuellt:

– Det har varit flera frågor som är aktuella, såsom kunskapspolitik, säkerhet, forskningsfinansiering, samverkan och AI. Jag har deltagit i många diskussioner som handlar om vår sektor och skärningspunkten mellan vår sektor och andra myndigheter.

Max Petzold, som har ett övergripande ansvar för digitalisering och nyttiggörande, lyfter digitalisering och AI som de mest intressanta ämnena under veckan:

- Jag har varit på flera arrangemang om digitalisering och AI, framförallt inom vården. Det är ett ämne som vi arbetar mycket med på Göteborgs universitet och jag har fått bra kontakter på andra lärosäten som gör liknande arbete. Det har lett till bra utbyte av erfarenheter.

För Carina Mallard har fokus legat på forskningsrelaterade frågor:

– Det har pratats mycket om finansiering av forskning, delning av forskningsdata samt hur vi skapar de infrastrukturer som behövs. Det finns ett behov och en stor vilja bland lärosäten att jobba mer ihop för att stärka Sveriges position inom forskningen.

Image
En panel diskuterar och flera personer sitter framför och lyssnar.
Panelsamtal om kunskapspolitik med bland annat rektor Malin Broberg.
Tre snabba frågor

Malin Broberg

  • Viktigaste ämnet: Kunskapspolitik och universitetens roll
  • Bästa arrangemanget: Vårt eget lunchmingel - Otrolig oas som gav möjlighet till flera informella samtal.
  • Viktiga frågor för framtida Almedalsveckor: Inte föra in så många nya frågor utan fokusera på färre och tydligare frågor.

Carina Mallard

  • Viktigaste ämnet: Forskning
  • Bästa arrangemanget: Vårt eget lunchmingel
  • Viktiga frågor för framtida Almedalsveckor: Hur tar vi oss vidare till nästa steg? Viktigt att vi följer upp det vi pratat om i år, så att vi ser att det blir en förflyttning framåt.

Max Petzold

  • Viktigaste ämnet: AI och digitalisering
  • Bästa arrangemanget: Svensk nationell datatjänsts (SND) arrangemang kring öppna forskningsdata tyckte jag var mycket professionellt, jättebra panel och moderator.
  • Viktiga frågor för framtida Almedalsveckor: Livslångt lärande är en jätteviktig fråga, hur universiteten kan bidra undervisningsmässigt och forskningsmässigt till ett livslångt lärande.

Text: Elin Lindeberg