Bild
Illustration av barn som leker och vuxna som sitter vid datorn
Länkstig

Inställt och ersatt: Den formativa återkopplingspraktikens villkor i matematikundervisningen

Forskning
Utbildning & lärande

Tyvärr måste vi informera om att Jenny Green inte kan presentera sin forskningsstudie som handlar om att formativ återkoppling av matematikundervisning. I stället kommer doktoranderna Maria Lundvin och Helen Lindgren presentera en del av sina forskningsstudier som handlar om matematik i förskolan.

Seminarium
Datum
12 mar 2025
Tid
15:00 - 16:15
Plats
Online via Zoom

Medverkande
Helen Lindgren, doktorand, Göteborgs universitet
Maria Lundvin, universitetsadjunkt och doktorand, Linnéuniversitetet
Bra att veta
Seminarieserien är öppen för alla intresserade. För att få tillgång till Zoom-länk kontakta helen.lindgren@gu.se
Arrangör
Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande samt forskargruppen EMLA

Hur undervisning med artefakter kan bidra till barns förståelse av del-helhets relationen i en aritmetisk uppgift

Helen Lindgren, doktorand, Göteborgs universitet

I seminariet presenterar Helen Lindgren en del av sin doktorandstudie som är en del av ett större praktikutvecklande forskningsprojekt inom aritmetik i förskolan; SAFTA- Strukturell Ansats i Förskolans undervisning om Tal och Aritmetik. SAFTA är både ett utvecklingsprojekt och ett forskningsprojekt, där syftet med forskningsprojektet är att utveckla undervisning om antal och grundläggande aritmetik för barn i åldern 3–5 år tillsammans med förskollärare. Syftet med forskningsprojektet är att förstå och förklara vad det är i undervisning med ett strukturellt förhållningssätt som bidrar till kunskapsutveckling hos barn. 

Doktorandstudien handlar om hur artefakter används i matematikundervisning i förskolan. Den här presentationen handlar om hur artefakter och förskollärares handlingar med artefakter kan ge möjlighet till att barn kan urskilja viktiga aspekter för att få förståelse av del och helhets relationen i en matematisk uppgift som handlar om att dela upp en helhet i delar som är lika stora. 

Matematikundervisning i förskola: Ett pågående doktorandsprojekt om hur lekresponsiv matematikundervisning kan förstås, iscensättas och möjliggöra lärande av matematiska begrepp.

Maria Lundvin, universitetsadjunkt och doktorand, Linnéuniversitetet

Avhandlingens syfte är att bidra till utveckling av kunskap om hur matematikundervisning och lek kan integreras för att skapa förutsättningar till barns lärande av matematiska begrepp. På seminariet presenterar Maria sin första delstudie som har utgångspunkt i lärares diskussioner om lek och matematikundervisning i förskolan. Syftet med delstudien är att fördjupa vad som karakteriserar förskollärarnas samtal om lek och matematikundervisning och hur det relaterar till lekresponsiv undervisning.