Bild
Barnen på omslaget är fiktiva och bilden har genererats av artificiell intelligens på Midjourney.com
Barnen på omslaget är fiktiva och bilden har genererats av artificiell intelligens på Midjourney.com. På bilden ser vi thymus (brässens) placering i bröstet
Foto: Midjourney.com
Länkstig

Jenny Lingman Framme - Nu kan nyfödda med immunbrist till följd av 22q11-deletionssyndromet hittas via screening

Publicerad

Jenny Lingman Framme disputerade den 5 maj 2023 på en avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, inom ämnet pediatrik

Titel på avhandlingen: Thymus dysfunction in the 22q11 deletion syndrome

­Länk till avhandlingen är publicerad i GUPEA.

Forskningen i avhandlingen handlar om 22q11-deletionssyndromet och brässens (thymus) betydelse för utvecklingen av ett normalt immunförsvar

Thymus är ett livsnödvändigt organ beläget högt upp i brösthålan. I thymus utvecklas T-lymfocyter som är en typ av vita blodkroppar. Dessa ger oss ett brett och långvarigt skydd mot olika smittämnen. I thymus sker även en utsortering av de T-lymfocyter som skulle kunna reagera mot kroppens egna vävnader. Detta för att begränsa risken för utveckling av autoimmunitet.

Bild
Jenny Lingman Framme, barnläkare vid Barn- och Ungdomskliniken i Halmstad, samt mottagningen för reumatologi och immunologi på D
Jenny Lingman Framme, barnläkare vid Barn- och Ungdomskliniken i Halmstad, samt mottagningen för reumatologi och immunologi på Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg.

– I avhandlingen studerar vi en grupp barn och ungdomar som är födda med nedsatt funktion i brässen till följd av 22q11-deletionssyndromet1. Syndromet förekommer hos cirka 1:2000 nyfödda och uppstår då en liten bit av arvsmassan på kromosompar 22 saknas, berättar Jenny Lingman Framme, barnläkare vid Barn- och Ungdomskliniken i Halmstad, samt mottagningen för reumatologi och immunologi på Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg.

Knappt 1 procent av nyfödda med syndromet saknar thymus och har inga T-lymfocyter alls. Utan tidig behandling drabbas de av svåra infektioner och dör inom första levnadsåret. Övriga barn med syndromet har en thymus, men oftast är den liten och bildningen av T-lymfocyter nedsatt.

Ny analys i PKU-provet ger nya möjligheter
Nyligen introducerades en ny analys i den allmänna screeningen av nyfödda, det så kallade ”PKU-provet" 2. Analysen, som förkortas TRECs (T-cell receptor excision circles), påvisar en restprodukt som bildas när T-lymfocyter mognar i thymus. Metoden utvecklades för att hitta barn med svår kombinerad immundefekt SCID 3, som beror på medfödd avsaknad av T- lymfocyter. Screeningen hittar även andra svåra T-cellsbrister.

– Studierna i min avhandling ville ta reda på hur stor andel av barn med 22q11DS som kan identifieras redan i nyföddhetsperioden genom analys av TRECs på PKU-provet, och även undersöka om låga TRECs i nyföddhetsperioden är kopplat till mer uttalad immunologisk påverkan på lång sikt.

PKU-lapp
PKU-lapp, med blodprov på

Tidig upptäckt viktig så rätt behandling och uppföljning kan sättas in för varje barn
I avhandlingens första studie gjordes analys av TREC på sparade PKU-prov från individer med 22q11DS.

– Vi fann låga värden hos så många som 20 procent. I dessa fall kunde den tidiga upptäckten ha lett till identifiering redan i nyföddhetsperioden. Bland dem fanns avlidna, vars chanser till botande behandling hade ökat vid tidig upptäckt.

I de följande projekten i avhandlingen gjordes långtidsuppföljning med blodprov från individerna med 22q11DS. Blodproverna visade mer uttalade immunologiska förändringar och en större mängd antikroppar riktade mot kroppsegna strukturer (autoantikroppar) hos barnen som hade låga TREC vid födelsen, jämfört med barn med syndromet som hade normala TREC. Dessa förändringar talar för bestående nedsatt thymusfunktion och liknar de som ses vid åldrande.

– Vi anser utifrån resultaten att de barn med 22q11DS som hittas i nyföddhetsscreening och som har nedsatt thymusfunktion behöver erbjudas uppföljning, för att förebygga infektioner och för att tidigt uppmärksamma utveckling av autoimmun sjukdom. De barn som hittas genom screening och som helt saknar thymus bör erbjudas thymustransplantation.

Forskningsresultaten kommer till nytta i de länder som har infört populationsbaserad screening av nyfödda med TREC-metoden. Det gäller förutom Sverige många andra länder i Europa, alla stater i USA och ett växande antal länder i andra delar av världen.

Text: Susanne Lj Westergren

MER INFORMATION om disputationen

Tid: 230505 kl 09:00-11:30 Plats: Föreläsningssalen Tallen, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Behandlingsvägen 7, Göteborg

OBS: Disputationen kommer hållas på engelska/The dissertation will be held in English.

Huvudhandledare: Olov Ekwall
Bihandledare: Sólveig Óskarsdóttir och Anders Fasth
Opponent: Andrew Gennery, Newcastle University, Newcastle upon Tyne, Storbritannien
Betygsnämnd: Robert Saalman, Rille Pullerits och Asbjorg Stray-Pedersen