Inriktning naturgeografi/klimatologi
Andra året, på termin fyra på kandidatprogrammet i geovetenskaper, kan du välja inriktning mot naturgeografi, eller klimatologi som det också kallas. Utbildningen ger dig kunskap om klimatet och dess effekter på människa och samhälle. På den här sidan kan du läsa mer om vad inriktningen innebär och vilka kurser du läser.
Naturgeografer arbetar med miljö- och klimatfrågor och har kunskap om klimatets effekter på människa och samhälle. Inriktningen mot naturgeografi ger dig kunskaper om hur processer i mark, vatten, biosfär och atmosfär samspelar med varandra. Under utbildningens gång lär du dig verktyg för att utveckla mätmetoder, genomföra analyser och modellera framtidens klimat med målet att hitta smarta lösningar på hur människa och samhälle kan anpassa sitt klimatavtryck.
Eftersom naturgeografer jobbar nära naturen är fältarbeten en central del i utbildningen, där du får möjlighet att tillämpa dina teoretiska kunskaper i praktiken men också bekanta dig med de fältmetoder som används i yrkeslivet. Fältarbeten görs till exempel vid Skogaryd Research Catchment och Latnjajaure fältstation.
Förutom goda grundkunskaper om klimatet och dess effekter, kommer du efter genomförd utbildning ha specialiserad kunskap om geografiska informationssystem (GIS), datahantering och tillämpning av klimatdata. Du kommer att kunna arbeta med meningsfulla globala eller regionala miljö-och hållbarhetsfrågor som rör klimatförändringar, växthusgaser, mark- och vattenföroreningar, erosionsproblematik, försurning och annan miljöförändring.
Det här läser du under år 2 och 3 (termin 4-6) om du väljer inriktning naturgeografi/klimatologi:
Termin 4
- Teoretiska och historiska perspektiv på naturvetenskap (NTH001), 7,5 högskolepoäng
- Geovetenskap projektkurs (GV2006), 7,5 högskolepoäng (öppnas som PDF)
Kurserna ges parallellt.
- Klimatförändringar och samhället (NG0220), 15 högskolepoäng
Termin 5
- Fältkurs i Subarktis - naturgeografi och ekologi (NG0210), 15 högskolepoäng
- Geosystemvetenskap (GV0340), 7,5 högskolepoäng
- Klimatdatatillämpningar (GVN345), 7,5 högskolepoäng
Termin 6
- Klimatförändringshistoria (GVN360), 7,5 högskolepoäng
- Avancerad klimatdataanalys (GVN370), 7,5 högskolepoäng
- Geovetenskapligt examensarbete (GV0415), 15 högskolepoäng (öppnas som PDF)