Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning
Kort om programmet
Vill du förstå hur samhället fungerar och hur vi kan förbättra det så är det här programmet för dig. Efter utbildningen blir du expert på den offentliga sektorn, och får både teoretiska redskap och praktiska färdigheter med dig ut i yrkeslivet. En pol. kand. i offentlig förvaltning är en attraktiv examen hos många arbetsgivare.
Om utbildningen
Den offentliga sektorn är till för alla som lever i vårt land och arbetar på politikernas och medborgarnas uppdrag. Arbetet handlar om att tillhandahålla välfärd, utbildning och säkerhet, samtidigt som de gemensamma resurserna ska fördelas och användas rättvist. För att kunna hantera den komplexa och föränderliga värld vi lever i krävs det att de som styr och arbetar i offentlig förvaltning har en bred och kvalificerad utbildning.
Inom Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning läser du kurser i det flervetenskapliga ämnet offentlig förvaltning (det som på engelska kallas public administration) där ämnena ekonomi, politik, organisation och juridik ingår. Du kommer lära dig hur den offentliga förvaltningen organiseras och styrs, vilka lagar som gäller för den och vilka ideologiska principer som ligger bakom. Under utbildningens gång kommer Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning belysa och problematisera vad det innebär att arbeta som tjänsteperson i politiskt styrda organisationer, och frågor som berör hållbar utveckling, etik och likabehandling är återkommande teman under programmet.
Programmet innehåller även en ingående diskussion om ekonomins betydelse för samhället, framför allt för den offentliga sektorn. Du kommer att få både en övergripande förståelse för samhällsekonomin som en fördjupad kunskap om hur redovisning och ekonomistyrning i offentliga organisationer fungerar och används.
Under utbildningens gång lär du dig även metoder för att genomföra kvalificerade utredningar och utvärderingar. Förmågan att självständigt genomföra utredningsuppdrag med vetenskapliga metoder, samt att analysera andras undersökningar, är efterfrågade färdigheter inom offentlig sektor. Granskning, tillsyn och utvärdering är aktiviteter som ständigt pågår i offentliga verksamheter, och flera kurser problematiserar vad det innebär att granskas och att bli granskad.
I den senare delen av programmet väljer du en inriktning bland våra fördjupningsämnen: förvaltningsekonomi, ledning och styrning eller policyanalys. Efter att ha fördjupat dig teoretiskt inom ett av dessa områden skriver du en kandidatuppsats där du får tillämpa de kunskaper du har erhållit under utbildningen.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Urval
Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)
Praktik
I Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning ingår ingen praktikkurs, utan den är förlagd till institutionens masterprogram i offentlig förvaltning. Anledningen är att det går att få mer kvalificerade arbetsuppgifter under praktiktiden om den genomförs under masterprogrammet.
Efter studierna
Med en kandidatexamen i offentlig förvaltning (politices kandidat) får du både akademisk och professionell kompetens som rustar dit för kvalificerade uppdrag på kommunal, regional, statlig och EU-nivå. Det finns även en omfattande arbetsmarknad för dig inom nationella och internationella företag och organisationer som samverkar med den offentliga sektorn.
Alumnundersökningar visar att ungefär en tredjedel av examenskandidaterna från Förvaltningshögskolan arbetar inom kommuner, statliga institutioner eller i den europeiska förvaltningen, medan en tredjedel arbetar inom privata företag och organisationer. Tjänsterna varierar stort och inkluderar roller som handläggare, ekonom, controller, utredare eller utvecklare.
Med en kandidatexamen i offentlig förvaltning är du behörig att söka till ett masterprogram. Vid Förvaltningshögskolan erbjuder vi flera olika masterprogram som är tydliga påbyggnader av Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning, men din examen ger dig också möjlighet att studera vid andra lärosäten i Sverige eller utomlands.
Så är det att plugga
Undervisningen
I programmets alla kurser tränas din förmåga att arbeta både i grupp och enskilt. Föreläsningar ges i helklass, både i traditionell sal och i ett Active Learning Classroom (ALC-sal).
Det ingår även seminarier, laborationer, gruppdiskussioner och workshops som alla är i mindre grupper om 4 – 20 personer. Inför de flesta seminarier ska man förbereda sig genom att vara inläst på ämnet samt ha skrivit en text som man därefter arbetar med under seminariet.
Undervisningen ges i huvudsak på Campus, men digitala inslag förekommer.
Lokaler
Programmet genomförs i anslutning till Förvaltningshögskolans lokaler på Sprängkullsgatan i Haga i centrala Göteborg. Campus Haga rymmer förutom undervisningslokaler även grupprum som studenterna kan boka och ett stort antal studieplatser som studenter kan nyttja utanför schemalagd undervisningstid.
I samma område ligger Samhällsvetenskapliga biblioteket där det går att låna kurslitteratur. I gemytliga Haga finns gott om caféer och ett levande studentliv. Hållplatser för spårvagn och buss finns i nära anslutning.
Studier utomlands
Under den femte terminen på programmet har du möjlighet att studera utomlands, förutsatt att du hittar kurser som motsvarar de ämnen du annars skulle ha studerat på Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning. Detta ger dig en unik chans att bredda dina erfarenheter och perspektiv.
Genom att välja att studera utomlands får du som student möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom ditt ämnesområde samtidigt som du får uppleva en ny kultur och förbättra dina språkkunskaper. Detta ger dig en ovärderlig internationell erfarenhet och personlig utveckling.
För att kunna delta i utbytesprogrammet måste du som student hitta kurser vid det utländska lärosätet som är jämförbara med de kurser du annars skulle ha läst under utbytesterminen.