
Marin vetenskap, kandidatprogram
Kort om programmet
Kandidatprogrammet i marin vetenskap passar dig som har ett starkt intresse för havet och vill studera i en inspirerande miljö där praktiska fältstudier varvas med teoretiska inslag.
Du får en tvärvetenskaplig marin utbildning där du under dina två första år läser obligatoriska kurser inom marin kemi, marin geologi, marin biologi och oceanografi. På ditt tredje år specialiserar du dig.
Efter studierna kan du till exempel arbeta som miljöplanerare, naturförvaltare eller som marin teknikutvecklare, men också fortsätta studier på avancerad nivå.
Om utbildningen
Bred marinvetenskaplig bas
Kandidatprogrammet i marin vetenskap ger dig en bred marinvetenskaplig bas där du studerar naturvetenskapliga ämnen för att lära dig allt om hur havet fungerar och förstå havet som ett sammanlänkat system.
Gemensamma kurser år 1 och 2
Under de två första åren läser du och dina klasskamrater kurser tillsammans, där du inom marin kemi lär dig om havets kemiska egenskaper, inom marin geologi lär dig om havsbotten och havets sediment, inom marin biologi lär dig om evolution, havets djur- och växtliv och kretslopp och inom oceanografi lär dig om havets fysikaliska egenskaper och processer.
Ett viktigt mål med utbildningen är att förstå hur alla processer och mekanismer i havet hänger ihop och samverkar med varandra. Därför börjar du redan på den första utbildningsveckan med ett kursmoment ombord vårt stora forskningsfartyg Skagerak. Ombord får du ta vattenprover där du kollar på syrehalt, titta på skiktningar i vattenmassan, studera planktonprover i Skageraks labb, och ta sedimentprover med lod för att undersöka lager i havsbottnen.
Fördjupning under år 3
Under ditt tredje år fördjupar du dina kunskaper inom den inriktning som passar ditt intresse och målsättning med studierna. Du kan välja mellan inriktningarna: marin biologi, marin geologi, marin kemi eller oceanografi. Kurserna spänner över områden som miljögeovetenskap, evolutionär biologi, organisk kemi, och flervariabelanalys.
Kurser och inriktningar – det här läser du!
Mer information om kandidatprogrammets alla kurser och olika inriktningar finns på denna webbsida: Mer om kandidatprogrammet i marin vetenskap.
Där hittar du också intervjuer med flera av våra studenter, lärare och alumner och en film från en studentexpedition med vårt forskningsfartyg Skagerak.
Förväntade förkunskaper
Marin vetenskap bygger till stor del på beräkningar och modeller, därför är det viktigt att du känner dig trygg och bekväm med matematik 4.
En bra start på dina studier är att gå Förberedande kurs i matematik (MMG020), en nätbaserad sommarkurs i matematik. Det är också bra att läsa Introduktionskurs i kemi (KE1010), som ges under de två sista veckorna i augusti.
Vi rekommenderar starkt att läsa båda dessa kurser för att få en bra start på dina studier i marin vetenskap.
Dubbel examen
Du som läser kandidatprogrammet i marin vetenskap har möjlighet att ta ut en dubbel kandidatexamen i antingen marin vetenskap och kemi, eller marin vetenskap och biologi. En dubbel examen ger dig fler möjligheter på arbetsmarknaden och fler valmöjligheter om du vill fortsätta studera på masternivå.
Programmet ger dig också möjlighet att senare ta dubbel masterexamen, beroende på vilken inriktning och vilket masterprogram du väljer.
Möt våra studenter
Hur undersöker man ett skeppsvrak? Finns det koraller i svenska hav? Hur mycket matte är det egentligen på programmet? Möt några av studenterna som läser marin vetenskap och hör dem berätta!
Läs intervjuer med Aletha, Liam, och Ella – kandidatstudenter i marin vetenskap.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 eller Matematik D
Urval
Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)
Efter studierna
Du har många karriärvägar efter kandidatprogrammet i marin vetenskap. Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta inom en rad olika yrkesområden i Sverige och utomlands.
Du kan till exempel jobba med marin teknikutveckling, miljörevision, samhällsplanering, eller hållbar förvaltning av naturresurser inom det privata näringslivet eller inom stat och kommun. Du kan fördjupa dig ytterligare inom området och bli forskare.
Många av våra utmaningar inför ett framtida hållbart samhälle är kopplade till havet. Vilket yrkesområde du än väljer kommer du att kunna dra nytta av dina tvärvetenskapliga kunskaper och förmågan att samarbeta med andra.
Efter en kandidatexamen i marin vetenskap har du möjlighet att fortsätta utbilda dig, till exempel inom något av våra masterprogram: Marina vetenskaper, Fysisk oceanografi, eller Hav och samhälle.
Vad jobbar våra studenter med idag?
Miljöanalytiker, sjömätare, marin konsult, eller vakthavande oceanograf på SMHI – klicka på länken nedan och se vad några av våra studenter jobbar med idag!
Träffa Sophia, Rikard, Alexandra och några fler av våra alumner.
Så är det att plugga
Undervisningen
Utbildningen varvar teori med praktiska övningar och fältarbete i nära anknytning till forskning.
Undervisningen sker främst genom föreläsningar, datorövningar, laborationer och grupparbeten, men också genom planering, genomförande och redovisning av undersökningar i fält på antingen fartyg, båtar, eller i vadarbyxor på grunda bottnar. Snorkling förekommer också.
I utbildningen ingår flera moment där du använder dina kunskaper i matematik och gör beräkningar, programmering, statistiska analyser, modellering och optimering. Därför är det viktigt att du känner dig trygg med matematik 4.
Lokaler
Undervisningen sker i huvudsak i det nybyggda huset Natrium på Medicinareberget i Göteborg, men undervisning ges också på forskningsstationerna Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad och på Kristineberg Center utanför Fiskebäckskil, samt på universitetets olika forskningsfartyg som R/V Skagerak och R/V Nereus.
Under en kurs på Tjärnö marina laboratorium eller Kristineberg Center bor du vanligtvis i tvåbäddsrum och äter frukost, lunch och middag i mässen.
Kostnaden för måltider bekostas av studenten själv.
Läs mer om vår studiemiljö
Här kan du läsa mer om vår studiemiljö i Göteborg, på forskningsstationerna Tjärnö och Kristineberg, och forskningsfartyget Skagerak.
Studier utomlands
Under programmets tredje år har du stora möjligheter att åka på utbytesstudier utomlands som en del av din utbildning.
Det ses ofta som en god merit när du söker jobb, eftersom många arbeten har internationell samverkan.
Vi har många avtal med universitet och högskolor runt om i världen, både inom och utom Europa.