Marin vetenskap, kandidatprogram
Kort om programmet
Kandidatprogrammet i marin vetenskap passar dig som har ett brinnande intresse för havet och vill studera i en inspirerande miljö, där praktiska fältstudier varvas med teoretiska inslag.
Du får en komplett marin utbildning, där du under de två första åren lär dig allt om havet som system. Under ditt tredje år specialiserar du dig inom en vald inriktning: marinbiologi, maringeologi, marin kemi eller oceanografi.
Efter studierna kan du till exempel arbeta med marin teknikutveckling, miljöplanering, eller hållbar förvaltning av naturresurser.
Om utbildningen
Våra hav täcker över 70 procent av jordens yta och sträcker sig över 10 000 meter ner i djupet. Havet utgör en alldeles unik miljö som rymmer en stor biologisk mångfald och många speciella kemiska, geologiska och fysikaliska processer.
Att studera havet är att studera en helhet. För att förstå denna helhet behöver du veta hur processerna och livet i havet fungerar samt hur människan på olika sätt både använder och utnyttjar denna unika miljö.
I kandidatprogrammet i marin vetenskap har vi tagit fasta på helheten och skapat ett program där du under de två första åren integrerat läser den kemi, biologi, geologi och oceanografi som behövs för att kunna förstå havet som system.
Kurserna har alla sin utgångspunkt i olika marina miljöer och ger dig en bra bas för fortsatta mer specialiserade studier, under det tredje året.
Programinnehåll
År 1
Gemensamma kurser, t ex Den blå planetens historia, Introduktion till marin data science, och Grundläggande evolutionära och ekologiska principer.
År 2
Gemensamma kurser, t ex Kustekosystem 1, Geografiska informationssystem, och Hållbar förvaltning av den marina miljön.
År 3
Inriktning inom något av ämnena marinbiologi, marin kemi, marin geologi eller oceanografi. Du har också möjlighet att studera utomlands under ditt tredje år.
Läs mer om programmets kurser och inriktningar
Möt våra studenter
På kandidatprogrammet i marin vetenskap är havet det stora gemensamma intresset – det skapar samhörighet på utbildningen.
Läs intervjuer med Ella, Josefin, Elin och Anton – kandidatstudenter på marin vetenskap
Förberedande studier innan du börjar
Du kommer att ha stor nytta av att friska upp dina matematikkunskaper innan du börjar läsa marin vetenskap. En bra start på dina studier är att gå Förberedande kurs i matematik (MMG020), en nätbaserad sommarkurs i matematik.
Det är också bra att läsa Introduktionskurs i kemi (KE1010), som ges under de två sista veckorna i augusti. Vi rekommenderar varmt att delta i båda dessa kurser för att få en bra start på dina studier i marin vetenskap.
Dubbel examen
Du som läser kandidatprogrammet i marin vetenskap har möjlighet att ta ut en dubbel kandidatexamen i antingen marin vetenskap och kemi, eller marin vetenskap och biologi.
Programmet ger dig också möjlighet att senare ta dubbel masterexamen, beroende på vilken inriktning och vilket masterprogram du väljer. En dubbel examen ger dig fler möjligheter på arbetsmarknaden och fler valmöjligheter om du vill fortsätta studera på masternivå.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 eller Matematik D
Urval
Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)
Efter studierna
Det finns många vägar att gå efter en utbildning i marin vetenskap. Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta inom en rad olika yrkesområden i Sverige och utomlands.
Du kan till exempel jobba med marin teknikutveckling, miljörevision, samhällsplanering eller hållbar förvaltning av naturresurser, inom det privata näringslivet eller inom stat och kommun. Du kan också fördjupa dig ytterligare inom området och bli forskare.
Många av våra utmaningar inför ett framtida hållbart samhälle är också kopplade till havet. Vilket yrkesområde du än väljer kommer du att kunna dra nytta av dina ämnesövergripande kunskaper och förmågan att samarbeta med andra.
Vad gör våra studenter idag?
Klicka på länken nedan och se vad några av de som gått kandidatprogrammet i marin vetenskap jobbar med idag.
Så är det att plugga
Undervisningen
Utbildningen varvar teori, praktiska övningar och fältarbete i nära anknytning till forskning. Undervisningen sker främst genom föreläsningar, datorövningar, laborationer och grupparbeten, men också genom planering, genomförande och redovisning av undersökningar i fält.
Redan på den första utbildningsveckan sker kursmoment på vårt stora forskningsfartyg Skagerak, eftersom ett viktigt mål med utbildningen är att förstå hur alla processer i havet hänger ihop fungerar som en helhet. Ombord på Skagerak tas vattenprover där du kollar på syrehalt, tittar på skiktningar i vattenmassan, du tar planktonprover som du tittar på i Skageraks labb, och du tar sedimentprover för att visa skiktningarna i havsbottnen.
Vi har också lektioner på forskningsstationerna Tjärnö marina laboratorium eller Kristineberg Center för marin forskning och innovation. Lektionerna på forskningsstationerna består av många fältmoment – på större fartyg, i mindre båtar, eller i vadarbyxor på grunda bottnar. Snorkling förekommer också. Insamlade alger och djur studeras vidare inomhus på labb, där det finns system för genomströmmande havsvatten.
Lokaler
Från och med hösten 2023 sker undervisningen i huvudsak i det nybyggda huset Natrium på Medicinareberget i Göteborg, men undervisning ges också på de marina forskningsstationer som finns på Tjärnö utanför Strömstad och på Kristineberg utanför Fiskebäckskil, samt på universitetets forskningsfartyg.
Under en kurs på Tjärnö marina laboratorium eller Kristineberg marina forskningsstation bor du vanligtvis i tvåbäddsrum och äter frukost, lunch och middag i mässen.
Läs mer om vår studiemiljö
Klicka på länken nedan för att läsa mer om vår studiemiljö i Göteborg, på Tjärnö och Kristineberg, samt forskningsfartyget Skagerak.
Studier utomlands
Inom programmet har du stora möjligheter att åka på utbytesstudier som en del av din utbildning. Vanligast är att man väljer att åka under höstterminen det tredje året.