Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska
Kort om programmet
Distriktssköterskor arbetar med folkhälsa och möter patienter i alla åldrar och i olika vårdsituationer: inom barn- och skolhälsovården, på vårdcentral eller i kommunal hälso- och sjukvård. Den röda tråden i utbildningen består av ett hälsoperspektiv oavsett om du möter patienter med hälsa eller ohälsa. Yrket ställer stora krav på förmåga till självständighet. Till exempel kan du som distriktssköterska förskriva vissa läkemedel, förbrukningsartiklar och hjälpmedel till patienter.
Om utbildningen
Utbildningen är på heltid och omfattar 75 hp och varvar teoretiska studier på avancerad nivå med klinisk utbildning genom verksamhetsförlagd utbildning.
Distriktssköterskeutbildningen har ett stort fokus på folkhälsa och primärvård vilket ger en bred kompetens inom hälso- och sjukvården. Du som väljer denna inriktning möter människor i alla livsfaser och med alla möjliga hälsotillstånd.
Under utbildningen kommer du att möta forskare, lärare och doktorander med erfarenhet från vårdområdet liksom specialister från olika kunskapsområden.
Under din studietid ingår två perioder med verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Den ena har fokus på barn och ungdomar och den andra på vuxna och äldre. Du kommer då att få handledning av erfarna distriktssköterskor.
Denna inriktning ger dig:
• Fördjupad kunskap om hälsans förutsättningar ur ett individ- och samhällsperspektiv
• Fördjupade kunskaper i hälsofrämjande och förebyggande åtgärder i förhållande till livsstilsfrågor
• Fördjupade kunskaper i bedömning, vårdplanering och omvårdnadsåtgärder vid olika komplexa ohälsotillstånd och stöd av egenvård
• Fördjupad kunskap om samverkan med andra professioner inom och utanför den egna organisationen
• I utbildningen ingår också ett självständigt arbete som syftar till att ge dig kompetens att utveckla vården, arbeta evidensbaserat samt att implementera forskningsresultat inom primärvård
Kurser:
● Folkhälsa och distriktssköterskans folkhälsoarbete, 7,5 hp
● Vuxnas och äldres hälsa och ohälsa, med klinisk fördjupning, 15 hp
● Vetenskaplig metod, 7,5 hp
● Farmakologi och sjukdomslära med inriktning mot förskrivningsrätt för sjuksköterskor och distriktssköterskor, 15 hp
● Barns och familjers hälsa och ohälsa, med klinisk fördjupning, 15 hp
● Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot primärvård, 15 hp
Behörigheter och urval
Behörighet
Nordisk legitimation som sjuksköterska, ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska och avlagd kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande. Därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.
Urval
Praktik
Undervisning sker även i form av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom hälso- och sjukvård t ex i primärvård och kommun. Under VFU får du under handledning tillämpa och träna på de teoretiska kunskaper och färdigheter som du tagit del av tidigare på utbildningen.
Under din VFU ges möjlighet till såväl patientrelaterat arbete som reflektion och kunskapssökande. Du får utvecklas i din kunskap och förmåga att arbeta i team med övrig vård- och omsorgspersonal.
VFU är förlagd i hela Västra Götaland och Halland, vilket kan komma att innebära merkostnader för dig som student.
Efter studierna
Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot distriktssköterska är en akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå som leder till specialistsjuksköterskeexamen. Den ger även behörighet till fortsatta studier på forskarnivå.
Distriktssköterskor kan arbeta inom barn- och skolhälsovården, på vårdcentral eller i kommunal hälso- och sjukvård.
Så är det att plugga
Undervisningen
I utbildningen integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap och samhälls- och beteendevetenskap.
Enstaka kurser och delar av kurser läses gemensamt med andra utbildningsprogram vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Delar av studierna bedrivs på distans via nätbaserad undervisning, för detta behövs tillgång till dator med kamera och mikrofon
Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) omfattar 6 + 6 hp.
Examination sker i form av skriftliga, individuella och gruppbaserade studieuppgifter samt individuell bedömning av färdighetsförmåga för specifika moment. Studierna bedrivs på helfart.
Lokaler
Undervisningen sker i lokaler på Hälsovetarbacken i centrala Göteborg som är en del av campus Medicinareberget. Här läser du tillsammans med studenter från många andra hälsovetenskapliga program. I utbildningslokalerna finns ett kliniskt träningscenter (KTC) som bland annat innehåller vårdsalar och andra rum med utrustning där du kan träna praktiska moment.
Undervisningslokalerna ligger nära Linnéplatsen och Sahlgrenska universitetssjukhuset med goda kommunikationer till övriga delar av Göteborg.
Studier utomlands
Praktikplatser kan sökas i Uganda samt inom nätverket NORDPLUS Nordsne.