H70-studien i Göteborg - en studie om åldrande i olika generationer
För att utveckla och förbättra vården för äldre behöver vi lära oss mer om åldrande och studera möjligheterna till förebyggande åtgärder kring åldrandet.
H70-studien som startade 1971 är en av Sveriges äldsta populationsstudier där olika årgångar av 70-åringar undersöks och följs upp kontinuerligt. Från start har ytterligare fem 70-årsgrupper och en 75-årsgrupp undersökts. Första gruppen var födda 1901 och senast inkluderade är 70-åringar födda 1944.
Drygt 700 vetenskapliga artiklar och 60 avhandlingar har genererats från H70-studien under snart 50 år. Resultaten ökar vår förståelse för åldrande och bidrar till utveckling av tjänster, vilket kan leda till ökad vårdkvalitet för äldre.
H70-studien innebär en omfattande undersökning för deltagarna
Som deltagare i studien genomgår man omfattade undersökningar. Det är provtagning av både blod och ryggmärg (cerebrospinalvätska). Utöver det sker bland annat psykiatriska, kognitiva och fysiska hälsoundersökningar. Man får svara på frågor om vilka mediciner man använder, göra en magnetkameraundersökning och svara på frågor om kostvanor.
Så här tycker deltagarna
- Är med för att det känns bra att få en grundlig koll på den egna hälsan. Detta känns extra viktigt eftersom många anser att de inte har den tillgång till sjukvård som de borde ha.
- Deltagarna upplever det positivt att kunna bidra till forskningen och på så sätt förbättra livet för äldre personer.
- Undersökningarna är både spännande och utmanande. Vissa är jobbiga än andra, som ryggvätskeprov och magnetkameraundersökning.
- Det är en mängd frågor att besvara och vissa upplevs som mer obekväma än andra, till exempel de som handlar om privata saker som sexualitet, eller om man kan laga mat eller klä på sig.
- Över lag känner deltagarna stor tilltro till forskarna och forskningen. Det är speciellt viktigt när det gäller lite känsligare frågor.
Med tanke på den omfattande undersökningen är det angeläget att veta hur deltagarna upplever hur det är att medverka i en studie under så lång tid. Detta är något som Synneve Dahlin-Ivanoff, professor i arbetsterapi har undersökt.
– Vi vet relativt lite om hur äldre upplever olika undersökningar som löper över flera år. Därför gjorde vi den här studien med 38 deltagare i H70-studien, 19 kvinnor och 19 män, indelade i fokusgrupper, representativa för alla deltagare, säger Synneve Dahlin-Ivanoff, professor i arbetsterapi.
Läs mer om studien här