Göteborgs universitet
Bild
Data-metadata
Länkstig

Tillämpad kritisk digital humaniora

En reflekterande expertis inom digital metodologi, metadata och arkiv- och gränssnittsdesign grundad i humanvetenskaplig praktik och hermeneutik.

GRIDH erbjuder expertis inom tillämpad kritisk digital humaniora. En central utgångspunkt för oss är att utvecklingen av robusta och tillförlitliga metoder och verktyg för datadriven forskning inom humanvetenskaperna är beroende av kritisk och hermeneutisk kunskapsbildning. Som praktik tar tillämpad kritisk digital humaniora fasta på bland annat den komplexa relationen mellan digitala samlingar och deras originalmaterial och historiska kontext. Likaså beaktas epistemologiska och socio-kulturella dimensioner av digitala metoder, resurser och verktyg, däribland underliggande antaganden, begränsningar och diskurser som präglar dem.

Genomgående tillämpar GRIDH kritisk digital humaniora inom det vardagliga arbetet och forsknings- och kulturarvsprojekt. Ett av dessa är QueerLit som belyser brister i översikter av och sökbarhet efter minoriteters erfarenheter i arkiv genom att utveckla ämnesindexeringen av svensk HBTQI-litteratur och skapa en deldatabas med nyanserad metadata i LIBRIS. Ett annat exempel är projektet Kritikens nya ordning, som fokuserar skillnader och synergier mellan kontextualiserande litteraturhistoriska och dataintensiva språkteknologiska metoder i utforskningen av bokrecensioner i bland annat Kungliga bibliotekets (KB) tidningsdatabas.

Ett fokusområde för GRIDH är att driva utvecklingen vad gäller nya publikationsformer och så kallade non-traditional research outputs (NTRO). Detta har tagit sig uttryck i vår delaktighet i Biennial International Conference for the Craft Sciences (biccs.dh.gu.se), vårt arbete tillsammans med Statens Historiska Museum kring forskningskommunikation med immersiva medier (Hemse revisited), samt digitala publikationer såsom Pehr Strands Flöjtur och Built Cultural Heritage in Antarctica.

GRIDH bidrar med metodologiska perspektiv inom tillämpad kritisk digital humaniora inom de tre nationella forskningsinfrastrukturerna Huminfra, Infravis och Nationella språkbanken/Swe-Clarin.

KONTAKT