Visualisering
Spatiotemporala visualiseringar av bilder, nätverk och kartor, visuell design och användargränssnitt, virtual och augmented reality, samt 3D-visualiseringar av objekt och rumsliga sammanhang.
GRIDH erbjuder expertis i forskningsdriven visualisering av dataset för att utforska, analysera och se nya sammanhang. Genom tvärvetenskapliga forskningsprojekt utvecklar vi avancerade verktyg och metoder för kartbaserade spatiotemporala visualiseringar av strukturerad data, och i samarbeten med forskargrupper och kulturarvsinstitutioner utforskar vi innovativa sätt att nyttja agentbaserade simuleringar, maskininlärning och nätverksvisualiseringar genom att utveckla resurser och verktyg för analys och visualisering av data.
Inom kulturarvssektorn är GRIDH framträdande vad gäller dokumentation och tillgängliggörande av hotade eller förlorade kulturmiljöer, vilket lett till samarbeten med Riksantikvarieämbetet (Built Cultural Heritage in Antarctica), Statens Historiska Museum (Vikingarnas värld), och Svenska Institutet i Rom (Etruscan Chamber Tombs), samt internationella aktörer såsom Nationalmuseum i Ukraina (The Inscriptions of Saint Sophia), Tecnópolis i Buenos Aires (La expedición Nordenskjöld) och Färöarnas Nationalmuseum (Stokkastovan).
I flera projekt utforskar vi immersiva teknologier och metoder såsom Augmented Reality (Rock Art in Three dimensions), Virtual Reality (Hemse Revisited) eller digitalt förmedlade narrativ (Elfängen) för att förmedla ett materials fysiska eller affektiva värden, vilket möjliggörs genom det labb GRIDH byggt upp tillsammans med SHFA. Vidare har vi för olika forsknings- och kulturarvsprojekt utvecklat verktyg som Ocean Voyager, Topography Visualisation Toolbox och Litteraturlaboratoriet.
GRIDH bidrar med visualiseringsexpertis till de två nationella forskningsinfrastrukturerna Huminfra och InfraVis där den senare är en resurs för vetenskaplig visualisering.