Kursplan

Management Accounting

Kurs
EKF113
Grundnivå
6 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
2024/1040
Ikraftträdandedatum
2024-09-02
Beslutsdatum
2024-05-16
Gäller från termin
Höstterminen 2024
Beslutsfattare
Avdelningen för Handelshögskolans ekonomprogram

Kursens moduler

Skriftlig tentamen, 5 Högskolepoäng
Praktikfall, 1 Högskolepoäng

Medverkande institution

Företagsekonomiska institutionen

Inplacering

Kursen ingår i ekonomie kandidatprogrammet (S1EKA) under termin 1 och går inte att läsa som fristående kurs.

Behörighet

Engelska 6, Matematik 3b eller 3c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Innehåll

Företagsekonomi i allmänhet, och ekonomistyrning och redovisning i synnerhet, handlar om att skapa, förstå och tillämpa innehållet i olika modeller i syfte att få fram beslutsunderlag. Modellerna förväntas stödja chefer och medarbetare i en verksamhet att fatta ekonomiskt rationella beslut.

De formella styrmedel som diskuteras under kursen är tänkta att bidra till genomförandet av verksamhetens strategi. I ekonomistyrning behandlas därför grundläggande begrepp och modeller för att bedöma organisatoriska enheters, produkters och tjänsters lönsamhet. Fokus i kursen ligger på formella styrmedel, som olika modeller för styrning via prestationsmått/nyckeltal, produktkalkylering och budgetering. Studenten tränas i de formella styrmedlen, men också i att förstå ekonomistyrningen som en del av styrningen av en verksamhet.

I kursen läggs stor vikt vid att förmedla både centrala begrepp och modeller som utgör den formella ekonomistyrningens kärna, men också de samband som råder dem sinsemellan. Med ett praktikfall tränas studentens förmåga att förstå ekonomiska samband.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

1. redogöra för den formella ekonomistyrningens grundläggande begrepp, modeller och samband,

2. förklara i vilka situationer respektive formellt styrmedel är lämpligt att använda,

Färdigheter och förmåga

3. förklara grundläggande begrepp och tillämpa modeller och samband för att självständigt identifiera, problematisera samt formulera lösningar,

4. visa förmåga att, i en mindre arbetsgrupp, tillämpa kunskaper om ekonomistyrningens formella verktyg, och skriftligt redovisa en lösning till ett, på förhand givet, problem.

Hållbarhetsmärkning

Ingen hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Föreläsningar, lektioner, frågestunder, videoklipp och praktikfall.

Undervisningsspråk: engelska

Examinationsformer

Lärandemål 1-3 examineras genom en individuell skriftlig tentamen. Lärandemål 4 examineras genom ett praktikfall.

Av resursskäl kan praktikfallet endast genomföras inom ramen för kurstillfället. Student som inte deltar i att lösa praktikfallet erbjuds möjligheten att genomföra examinationen vid nästa kurstillfälle.

Individuella hemuppgifter och tentor ska skrivas individuellt. Samarbete i formulering av text, tabeller, figurer etc. är inte tillåtet.

Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, bör sådan begäran inlämnas skriftligt till institutionen och ska bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap 22§).

Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt pedagogiskt stöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller alternativ examinationsform. I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska student garanteras minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle) under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen upphört/förändrats.

Betyg

På kursen ges något av betygen Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredställande (D), Tillräcklig (E) och Underkänd (F).

För ett godkänt kursbetyg krävs godkänt på den individuella skriftliga tentamen samt ett godkänt praktikfall. Poängen från den skriftliga tentamen samt praktikfallet läggs samman vid framräkning av kursbetyg.

Kursvärdering

Efter avslutad kurs sker kursvärdering i enlighet med Avdelningen för Handelshögskolans ekonomprograms regler. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.