Internationell ekonomi
International economics
Om kursplanen
Kursens moduler
Inplacering
Kursen ingår i ekonomie kandidatprogrammet (S1EKA) under termin 3 och går inte att läsa som fristående kurs.
Behörighet
Innehåll
Kursen ger en introduktion till centrala begrepp inom internationell ekonomi, med fokus på internationell handel och växelkurser. Kursen behandlar de grundläggande teoretiska modeller som kan användas för att förklara historiska och nutida handelsmönster, de vinster och förluster som internationell handel kan innebära dels för olika grupper inom länder och dels för länder och världen som helhet.
Under kursen diskuteras även drivkrafter bakom och effekter av handelspolitiska ingrepp som begränsar den fria handeln, samt den roll handelsavtal och internationell organisationer spelar och har spelat för den internationella handeln. Vidare behandlas teorier för valutamarknader, växelkursens bestämning och växelkursrisker. Viss empiri kring internationell ekonomi och växelkurser utifrån ett svenskt och ett internationellt perspektiv presenteras och relateras till de teoretiska modellernas slutsatser.
Mål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- redogöra för och förklara innebörden av grundläggande begrepp inom internationell ekonomi,
- redogöra för grundläggande fakta om internationell ekonomi, både utifrån ett svenskt och utifrån ett internationellt perspektiv, samt för centrala avtal och organisationer relevanta för utvecklingen inom den internationella ekonomins område,
- redogöra för och applicera olika grundläggande teoretiska modeller som behandlar uppkomsten av och mönstret hos internationell handel, de vinster och förluster internationell handel kan ge upphov till, orsaker till och effekter av handelsbegränsningar samt valutamarknader och samspelet mellan räntor och växelkurser.
Hållbarhetsmärkning
Former för undervisning
Föreläsningar och övningar.
Undervisningsspråk: engelska
Examinationsformer
Lärandemål 1-3 examineras genom en skriftlig salstentamen.
Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, ska sådan begäran inlämnas skriftligt till institutionen och bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap § 22).
I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska student garanteras minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle) under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen upphört/förändrats.
Betyg
På kursen ges något av betygen Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredställande (D), Tillräcklig (E) och Underkänd (F).
För ett godkänt kursbetyg krävs godkänt på den individuella skriftliga salstentamen. Kursbetyget korresponderar med den sammanlagda poäng som studenten erhållit från den skriftliga salstentamen.
Kursvärdering
Efter avslutad kurs sker kursvärdering i enlighet med Avdelningen för Handelshögskolans ekonomprograms regler. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.