Kursplan

Microeconomics

Kurs
EKN112
Grundnivå
6 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer (Format: GU 20XX/XXXX)
GU 2024/1040
Ikraftträdandedatum
2024-11-20
Beslutsdatum
2024-11-20
Gäller från termin
Vårterminen 2025
Beslutsfattare
Avdelningen för Handelshögskolans ekonomprogram

Kursens moduler

Individuell skriftlig tentamen, 6 Högskolepoäng

Medverkande institution

Institutionen för nationalekonomi med statistik

Inplacering

Kursen ingår i ekonomie kandidatprogrammet (S1EKA) under termin 2 och går inte att läsa som fristående kurs.

Behörighet

Engelska 6, Matematik 3b eller 3c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Innehåll

Kursen beskriver hur konsumenter och producenter agerar på marknader för både konsumentprodukter och insatsvaror. Först studeras de faktorer som bestämmer utbud och efterfrågan på en marknad och hur dessa interagerar genom prismekanismen för att nå en marknadsjämvikt. Därefter granskas konsumenternas agerande på en marknad och vad som avgör efterfrågan i större detalj.

Därefter behandlas producenternas agerande under olika marknadsformer, liksom prisbildningen på marknaden för insatsvaror, huvudsakligen arbetsmarknaden. Begreppet ekonomisk effektivitet definieras och analyseras under olika marknadsformer.

Slutligen diskuteras de brister som kan uppstå i marknadssystemets förmåga att fördela resurser samt olika åtgärder som finns för att hantera detta problem, och deras effekter på marknadsutfallet.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  1. Redogöra för grundläggande teori om konsumenters och producenters beslut. Detta innefattar faktorer som påverkar efterfrågan, hur producenter använder produktionsresurser för att produktionen ska ske så resurseffektivt som möjligt och hur utbudet därmed bestäms.
  2. Beskriva hur kortsiktiga och långsiktiga jämviktslägen kan identifieras vid perfekt konkurrens och kunna förklara hur prisbildning sker i olika marknadsformer. Vidare ska studenten kunna förklara och kritiskt analysera innebörden av ekonomisk effektivitet samt kritiskt jämföra perfekt och imperfekt konkurrens med avseende på ekonomisk effektivitet.
  3. Identifiera olika former av "marknadsmisslyckanden" och kritiskt jämföra olika åtgärder för att lösa problemet, till exempel i form av skatter, subventioner och kvantitativa regleringar.

Hållbarhetsmärkning

Kursen är hållbarhetsrelaterad, vilket innebär att minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av Göteborgs universitets fastställda kriterier för hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Undervisning ges i form av föreläsningar och övningar.

Undervisningsspråk: Engelska

Examinationsformer

Lärandemål 1 till 3 examineras genom skriftlig tentamen.

Om en student som har underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byta examinator inför nästa examinationstillfälle ska en sådan begäran bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (6 kap. 22 § HF).

Om en student har fått besked om pedagogiskt stöd från Göteborgs universitet med rekommendation om anpassad examination och/eller anpassad examinationsform kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens lärandemål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att bevilja studenten anpassad examination och/eller anpassad examinationsform.

Om en kurs har avvecklats eller genomgått en större förändring ska studenten erbjudas minst två examinationstillfällen, utöver ordinarie examinationstillfälle. Dessa tillfällen fördelas under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen avvecklats/förändrats. Vad gäller praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.

Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.

Betyg

På kursen ges något av betygen Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredställande (D), Tillräcklig (E) och Underkänd (F).

För ett godkänt kursbetyg krävs godkänt betyg på skriftlig tentamen.

Kursvärdering

Efter avslutad kurs sker kursvärdering i enlighet med Avdelningen för Handelshögskolans ekonomprograms regler. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.