Introduction to Commercial Law
Om kursplanen
Kursens moduler
Medverkande institution
Juridiska institutionen
Inplacering
Kursen ingår i ekonomie kandidatprogrammet (S1EKA) under termin 2 och går inte att läsa som fristående kurs.
Behörighet
Innehåll
Det övergripande syftet med kursen är att ge studenten en allmän beskrivning av de normer, det vill säga lagar, förordningar och sedvänjor, som reglerar företagens relationer sinsemellan, med samhället, med organisationer och med enskilda individer. Under kursens gång ska studenten utveckla en förmåga att identifiera juridiska problem och ge förslag på lösningar.
Kursens innehåll är mer inriktat på att visa strukturella samband, likheter och skillnader än att ge kunskap om materiell rätt. Kursen är en förberedelse för kursen EKR112 Handelsrätt (12 hp), som ges under termin 3.
Mål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- Beskriva grundläggande rättsliga normer, förklara vad de innebär, relatera dem till andra liknande normer och förklara när vilken norm bör väljas och varför.
- Identifiera grundläggande juridiska problem, identifiera de normer som bör tillämpas för att lösa dessa problem, ange under vilka omständigheter de kan tillämpas och kunna tillämpa dessa normer för att föreslå rimliga lösningar på problemen.
Hållbarhetsmärkning
Former för undervisning
Undervisning ges i form av föreläsningar och övningar.
Undervisningsspråk: Engelska
Examinationsformer
Kursens lärandemål examineras genom en individuell muntlig presentation av grupparbete vid ett seminarium och en skriftlig tentamen. Studenter som inte deltar i det bedömda seminariet måste lämna in en kompletterande skriftlig uppgift.
Om en student som har underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byta examinator inför nästa examinationstillfälle ska en sådan begäran bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (6 kap. 22 § HF).
Om en student har fått besked om pedagogiskt stöd från Göteborgs universitet med rekommendation om anpassad examination och/eller anpassad examinationsform kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens lärandemål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att bevilja studenten anpassad examination och/eller anpassad examinationsform.
Om en kurs har avvecklats eller genomgått en större förändring ska studenten erbjudas minst två examinationstillfällen, utöver ordinarie examinationstillfälle. Dessa tillfällen fördelas under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen avvecklats/förändrats. Vad gäller praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.
Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.
Betyg
På kursen ges något av betygen Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredställande (D), Tillräcklig (E) och Underkänd (F).
För att få ett godkänt slutbetyg på kursen måste studenten få godkänt betyg på båda examinationsmomenten. Kursbetyget motsvarar det totala antalet poäng som erhållits från båda examinationsmomenten.
Kursvärdering
Efter avslutad kurs sker kursvärdering i enlighet med Avdelningen för Handelshögskolans ekonomprograms regler. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.