Commercial law
Om kursplanen
Kursens moduler
Medverkande institution
Juridiska institutionen
Inplacering
Kursen ingår i ekonomie kandidatprogrammet (S1EKA) under termin 3 och går inte att läsa som fristående kurs.
Behörighet
Innehåll
Kursen EKR112 Handelsrätt bygger vidare på de kunskaper som introducerades under kursen EKR111 Introduktion till handelsrätt (3 hp).
Kursen täcker inhemsk och internationell försäljning, betalningar, handelsfinansiering, principer för försäkringsrätt och insolvens. Kursen behandlar även kortfattat skatterätt och internationell ekonomisk rätt. Kursen innehåller exempel på lagstiftning från EU och Storbritannien.
Mål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- Visa grundläggande kunskap om handelsrätt och relaterade funktionella ämnen.
- Visa grundläggande kunskap om handelsrättens sociala och rättspolitiska roll i det omgivande samhället.
- Visa grundläggande förmåga att resonera kring hur olika aktörer bör förhålla sig till och agera i olika sammanhang med hänsyn till handelsrätt.
- Visa förmåga att utveckla lösningar på juridiska problem.
- Visa grundläggande färdigheter i juridiskt akademiskt skrivande.
- Visa förmåga till självständig och kritisk reflektion.
Hållbarhetsmärkning
Former för undervisning
Undervisning ges i form av föreläsningar, övningar, grupparbete och seminarier.
Undervisningsspråk: Engelska
Examinationsformer
Lärandemålen examineras genom:
- muntlig presentation genom grupparbete vid seminarier (lärandemål 1, 2, 3 och 4)
- skriftlig tentamen (lärandemål 1, 2, 3 och 4)
- essä (samtliga lärandemål)
Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, ska sådan begäran inlämnas skriftligt till institutionen och bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap § 22).
Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt pedagogiskt stöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller alternativ examinationsform.
I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska student garanteras minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle) under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen upphört/förändrats.
Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.
Betyg
På kursen ges något av betygen Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredställande (D), Tillräcklig (E) och Underkänd (F).
För ett godkänt kursbetyg krävs godkänt betyg på muntlig presentation, skritflig tentamen och essä. Kursbetyg avgörs efter sammanräkning av poäng från samtliga examinaerande moment.
Kursvärdering
Efter avslutad kurs sker kursvärdering i enlighet med Avdelningen för Handelshögskolans ekonomprograms regler. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.