Filmvetenskap grundnivå
Kort om kurspaketet
Hur har den rörliga bilden samspelat med samhällsutvecklingen? På vilka sätt bidrar audiovisuella medier till våra kunskaper om oss själva och vår kultur? I detta grundkurspaket i filmvetenskap får du en spännande och bred introduktion till filmens roll i samhället.
Om utbildningen
Filmvetenskap är ett bildningsämne. På utbildningen får du en bred introduktion till film och rörliga bilder och studerar vilken betydelse audiovisuella medier har haft för samhället och kulturen från det sena 1800-talet fram till idag. Du lär dig att använda teorier och metoder för att stärka ditt kritiska seende och din analytiska förmåga.
I kurspaketet ingår följande delkurser som även kan sökas och läsas som separata kurser. Varje kurs omfattar 7,5 högskolepoäng.
- Introduktion till filmvetenskapliga studier (FL1050)
- Filmhistoria 1880-1950 (FL1061)
- Filmhistoria 1950 till idag (FL1062)
- Audiovisuella kulturer (FL1071)
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %).
Efter studierna
Efter avslutat grundkurspaket har du möjlighet att studera vidare på fortsättningsnivå. Om du uppnår 90 högskolepoäng i filmvetenskap kan du komplettera det med 90 högskolepoäng i andra ämnen för att ta en kandidatexamen i musikvetenskap.
Studier i filmvetenskap ger dig användbar och eftertraktad medie- och informationskunnighet och en mediehistorisk kompetens som förbereder dig för ett yrkesliv inom allt från kulturjournalistik, egen medieproduktion och reklam, till filmdistribution, kulturpolitik och utbildningsverksamheter.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen utgörs av föreläsningar, seminarier och filmvisningar. Du kommer att diskutera och skriva om film och medieupplevelser, både på egen hand, med kurskamrater och i mötet med lärare. Mycket av litteraturen och viss del av undervisningen är på engelska, men du examineras på svenska.
Lokaler
Humanistiska fakultetens verksamhet finns i byggnaden Humanisten på Renströmsgatan 6. Institutionen för kulturvetenskaper har sina lokaler på plan 2. Såväl Humanisten som intilliggande Humanistiska biblioteket erbjuder flera studieplatser och grupprum.
Studier utomlands
En-eller två terminer utlandsstudier kan ingå i en examen i Filmvetenskap. Väljer du att studera tre terminer filmvetenskap på heltid i Göteborg, kan du läsa valfria kurser utomlands som ett sätt att bygga en examen. Vill du studera filmvetenskap utomlands, har institutionen flera utbytesavtal med lärosäten i Europa där detta går, bland annat på University College London, Masaryk university. Brno Tjeckien och Rijksuniversiteit Groningen, Nederländerna.