Kulturanalys, fortsättningskurs
Kort om kursen
Kulturanalys, fortsättningskurs tillhandahåller såväl en breddning som en fördjupning av de begreppsliga, teoretiska och analytiska redskap som introducerades under grundkursen.
Om utbildningen
Fortsättningskursen är uppdelad i fyra (4) delkurser.
Delkurser
1. Samtidskultur och estetik
Under den första delkursen är fokus förlagt till samtida estetiska praktiker och uttrycksformer i förhållande till pågående digitaliserings- medialiserings- och kommersialiseringsprocesser och på hur dessa kan undersökas med hjälp av kulturteori. Kursen ger träning i att närläsa teoretiska texter.
2. Kulturvetenskaplig metod, fortsättning
Delkursen bygger vidare på grundkursens metodkurs och ger utvecklade
och fördjupade kunskaper om kulturvetenskapliga metoder och hur sådana kan tillämpas i studier av kulturella praktiker.
3. Barn- och ungdomskultur
Delkursen behandlar översiktligt historiska och samtida perspektiv på barn- och ungdomskultur. Här problematiseras idéer, normer och maktordningar gällande barnkultur, ålder samt åldersgrupperna barn och ungdom i relation tillåldersgruppen vuxna. Vidare behandlar delkursen barns och ungas kulturskapande i digitala medier samt diskuterar på vilka sätt detta kulturskapande sammanflätas med konsumtion.
4. Uppsatsdelen
I denna delkurs genomförs en mindre studie och resultatet från den presenteras i formen av en uppsats. Som en del i kursen ingår också att kritiskt granska och diskutera egna och andras uppsatsarbeten.
Behörigheter och urval
Behörighet
För tillträde till kursen krävs minst 15 hp från grundkurs i Kulturanalys (KAY110,KAY111 eller KAY112) alternativt på grundkurs i Kulturvetenskap (KP1100 ellerKP1150), Barn- och ungdomskultur (BOU110), Etnologi (ET1101,ET1201) Kulturstudier (KVL110), eller motsvarande.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.