Opinions in a Mediatized Society. PR, Journalism and Public Opinion
Om kursplanen
Kursens moduler
Behörighet
Innehåll
Kursen handlar om journalistikens roll i ett demokratisk samhälle. Kursen fokuserar vikten av, och sambandet mellan, villkoren för nyhetsproduktion och medieinnehåll. Kursen belyser vidare de strukturella faktorer som reglerar mediernas roll i den offentliga sfären, och undersöker journalistiskt innehåll utifrån ett diskursanalytiskt perspektiv.
Kursen är uppbyggd kring föreläsningar, övningar och självständiga inlämningsuppgifter.
Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- redogöra för olika mediesystem i en internationell och historisk kontext,
- beskriva villkoren för nyhetsproduktion och journalistikens roll i den offentliga sfären, och
- ha en grundläggande förståelse för teorier om makt och demokrati och hur dessa kan användas för att analysera journalistik och medieinnehåll.
Färdighet och förmåga
- analysera hur samhälleliga maktförhållanden manifesteras och reproduceras i nyhetstexter, och
- föra en teoretiskt grundad diskussion om de strukturella villkoren för journalistiskt arbete och hur detta påverkar mediernas roll i en demokrati.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- kritiskt granska utvecklingen av samtida journalistik utifrån demokratiska principer.
Hållbarhetsmärkning
Former för undervisning
Undervisningen sker främst genom föreläsningar, seminarier och workshops.
Undervisningsspråk: engelska
Examinationsformer
Kursen examineras genom två obligatoriska uppgifter:
- Diskursanalys av medieinnhåll (gruppuppgift, både muntlig och skriftlig presentation)
- Individuell inlämningsuppgift
Antalet provtillfällen är av resursskäl begränsade till fem. Ett ordinarie examinationstillfälle, en omexamination i anslutning till pågående kurs samt ytterligare en tredje i anslutning till sommaruppehåll. Därefter är studenten hänvisad till nästkommande gång kursen ges.
Betyg
På kursen ges något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). För att få Godkänt på kursen krävs Godkänt på båda examinationerna. För att få Väl godkänt på kursen krävs också Väl godkänt på den individuella inlämningsuppgiften.
Om kursen har lagts ner eller genomgått stora förändringar är studenten garanterad minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfällen) ett år efter att kursen gavs.
Student har rätt till byte av examinator, om så är praktiskt möjligt, efter att ha underkänts två gånger på samma examination. En sådan begäran ställs till prefekt och skall vara skriftlig.
Kursvärdering
Kursen utvärderas skriftligt i sin helhet vid kursens slut. Kursledningen behandlar eventuella kvalitetsbrister i det löpande utvecklingsarbetet med kursen samt återför information om utvecklingsarbetet till kommande studentgrupper.
Övriga föreskrifter
För mer detaljerad information om kursen, se aktuell studieanvisning.