Bild
Students with computers
Foto: MostPhotos
Länkstig

Internationellt masterprogram i informationsteknologi och lärande

Program
S2ITL
Avancerad nivå
2 år
120 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-93001
Programinnehåll

Kort om programmet

Internationella masterprogrammet i informationsteknologi och lärande utforskar de möjligheter och utmaningar som digitala teknologier skapar för lärande. Som student på programmet läser du tillsammans med andra studenter från olika delar av världen och du får arbeta med ledande forskare inom fältet Informationsteknologi och Lärande.

Undervisningsaktiviteterna ger dig en bred och eftertraktad kompetens för att leda forskningsdriven utveckling, designa innovativa lärmiljöer, och kritiskt analysera lärandeteknologier.

Om utbildningen

Den snabba utvecklingen av digitala teknologier skapar både nya möjligheter och komplexa utmaningar för individen och samhället. Programmet ger dig möjlighet att fördjupa dig i aktuella frågor kring källkritik och värdering av information, digital kompetens och artificiell intelligens (AI), liksom hur data kan användas för att analysera och förbättra lärandeprocesser genom exempelvis ”big data” och ”learning analytics”. Programmet har en tvärvetenskaplig och internationell profil där pedagogik och tillämpad informationsteknologi kombineras för att förstå och forma framtidens digitala lärmiljöer.  

Förbereder dig för olika möjligheter

Programmet ger dig en bred och mångsidig kompetens som förbereder dig för olika karriärvägar. Du kommer att få kunskaper om datainsamling och analys, akademiskt och professionellt skrivande, kritisk granskning och värdering av vetenskaplig litteratur, samt design och utveckling av digitala lärmiljöer. Detta gör det möjligt för dig att bidra till det snabbt föränderliga fältet informationsteknologi och lärande, oavsett om du väljer att arbeta med forskning och utveckling inom akademin eller att designa och implementera forskningsbaserade lösningar inom företag eller organisationer. Den tredje terminen på programmet utgörs av valbara kurser vilket ger dig möjligheten att utifrån dina egna intressen specialisera dig inom ett specifikt område.

En stark forskningsmiljö balanserad med praktisk tillämpning

Alla undervisande lärare på programmet forskar om olika områden inom fältet informationsteknologi och lärande. Du får därmed inblick i olika forsknings- och utvecklingsprojekt, och aktiviteter som är förankrade inom akademin, offentlig sektor och näringsliv. Du får även möjlighet att göra praktik eller skriva uppsats inom ett forskningsprojekt.

Den design för lärande, eller "learning experience design", som vår forskningsmiljö arbetar med fokuserar inte primärt på att bygga ny hårdvara eller mjukvara, utan snarare på att analysera, iscensätta, anpassa och optimera befintliga teknologier för att passa olika utbildningssammanhang. Genom programmet lär du dig att kombinera praktiska verktyg med teoretiska, kritiska och konceptuella perspektiv. Denna balans mellan teori och praktik är avgörande för att utveckla både din kompetens och din identitet som en designer av utbildning profilerad mot informationsteknologi.

Är du den student vi söker?

  • Är du proaktiv och vill forma dina egna karriärvägar?
  • Behärskar du att kommunicera på engelska i tal och skrift?
  • Vill du förstå hur informationsteknologi påverkar hur vi tar till oss, använder och bygger upp kunskap i skolor, högre utbildning, arbetsliv och samhälle?
  • Vill du kunna leda planering, implementering och analys av framväxande informationsteknologier för lärande?

Då ska du söka till vårt masterprogram i informationsteknologi och lärande!

Behörigheter och urval

Behörighet

För antagning till programmet krävs avlagd kandidatexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande examen. Dessutom måste sökande visa kunskaper i engelska: Engelska 6 / Engelska B från svenska gymnasiet eller motsvarande nivå av ett internationellt erkänt test, till exempel TOEFL, IELTS, alternativt kandidatexamen från utbildning genomförd på engelska.

Instruktioner för ansökan

Om det finns fler sökande än det finns platser, baseras urvalet på en övergripande bedömning av akademiska och yrkesmässiga erfarenheter samt hur väl programmet passar in i den sökandes definierade karriärmål.  

Mer information om instruktioner för ansökan

Urval

Urvalet baseras på bifogat CV och bifogad avsiktsförklaring (Statement of Intent). Ladda upp ditt CV och din avsiktsförklaring tillsammans med dina andra dokument (samma deadline som för din ansökan).

Praktik

Under tredje terminen på programmet kan du göra praktik i ett företag, organisation, eller i ett forskningsprojekt. Praktikplaceringen ska vara relaterad till området informationsteknologi och lärande samt dina intressen och karriärmål. 

Efter studierna

Utbildningen leder till Filosofie masterexamen inom:

  • huvudområdet Pedagogik med inriktning mot lärande, kommunikation och informationsteknologi, eller
  • huvudområdet Tillämpad informationsteknologi med inriktning mot lärande och kommunikation

Tidigare studenter på programmet har valt olika karriärvägar med intressanta roller och uppdrag, så som att leda digitala kompetensutvecklingsinsatser inom sektorer för detaljhandel eller e-handel, implementera digitaliseringsstrategier i skolor och högskolor, designa för lärande för konsumenter inom fordons- eller telekommunikationsindustrin, eller bedriva doktorandstudier inom forskningsuniversitet runt om i världen och forska om hur lärande förändras med teknologier. 

Så är det att plugga

Undervisningen

Under fyra obligatoriska kurser de två första terminerna får du gedigna kunskaper om fältet informationsteknologi och lärande. Du får kunskaper om teoretiska perspektiv på kunskap och lärande, du lär dig förstå och tillämpa design som metod, du får förståelse för forskningsmetoder som används i forskning och arbetsliv, och du lär dig undersöka och kritiskt granska hur digitala medier och teknologier förändrar traditionella kunskaper och kompetenser.

Under tredje terminen kan du antingen läsa de två valbara kurserna som erbjuds inom programmet – en kurs om professionellt lärande i digitala miljöer och en kurs som inkluderar praktik i ett företag, organisation eller forskningsprojekt – eller söka kurser utanför programmet som ges av andra institutioner vid Göteborgs universitet eller av andra lärosäten i Sverige eller utomlands.

Den fjärde terminen utgörs av en examensarbeteskurs där du skriver en masteruppsats. Om du läst praktikkursen under tredje terminen kan din masteruppsats anknyta till ditt praktikarbete 

Lokaler

Pedagogen ligger mitt i centrala Göteborg, nära till allt. Undervisning och forskning sker till stor del i tre byggnader:

  • A-huset på Västra Hamngatan 25
  • B-huset på Läroverksgatan 15 
  • C-huset på Läroverksgatan 5

I A-huset hittar du Servicecenter, universitetsbibliotek, studentkårens kansli, studievägledning för lärarutbildning, International Student Office Pedagogen samt ett café. Även i B-huset finns ett café, men också ett väl tilltaget studentkök med mikrovågsugnar och kylskåp. I alla husen finns gott om platser för studenter för arbete enskilt eller i grupp.