Bild
none
I början på 1800-talet inleddes för första gången direkta handelsförbindelser mellan Sverige och Brasilien.
Foto: Stadsmuseets arkiv
Länkstig

1800-talets Sydamerikahandel

Kultur & språk
Populärvetenskap

Under våren berättar historiker från universitet om Göteborgs historia i föreläsningsserie i samverkan med Göteborgs stadsmuseum. Göteborg – och Göteborgsfartyg – var en central del av Sydamerikahandeln, där en stor del av lockelsen låg i tillgången på kolonialvaror som råsocker och kaffebönor direkt från produktionsområdena. Stadens handlare, industriägare och redare, för att inte tala om alla skeppare och sjömän, kom därmed på olika sätt i kontakt med den sydamerikanska kontinenten.

Föreläsning
Datum
10 apr 2025
Tid
13:00 - 14:00
Plats
Göteborgs stadsmuseum

Bra att veta
Begränsat antal platser- Boka på Göteborgs stadsmuseum webb.
Föreläsningsserie i samverkan mellan Institutionen för historiska studier och Göteborgs Stadsmuseum.
Arrangör
Institutionen för historiska studier i samverkan med Göteborgs stadsmuseum

En ofta bortglömd del av Göteborgs historia

I början på 1800-talet inleddes för första gången direkta handelsförbindelser mellan Sverige och Brasilien. Vad som började i blygsam skala utvecklades till en omfattande och ekonomiskt betydelsefull verksamhet, och kom med tiden även att inbegripa andra regioner i Sydamerika, innan förbindelserna minskade i mitten på 1800-talet. Göteborg – och Göteborgsfartyg – var en central del av Sydamerikahandeln, där en stor del av lockelsen låg i tillgången på kolonialvaror som råsocker och kaffebönor direkt från produktionsområdena. Stadens handlare, industriägare och redare, för att inte tala om alla skeppare och sjömän, kom därmed på olika sätt i kontakt med den sydamerikanska kontinenten.

I den här föreläsningen lyfter Pierre Strandberg, doktorand i Historia på Institutionen för historiska studier vid Göteborgs Universitet fram en ofta bortglömd del av Göteborgs historia.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Boka din plats via länken. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Föreläsningen ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se

För allmänheten - Välkomna!