Har maskiner blivit för smarta? Hur kan en teknisk apparat veta vilka favoritsånger vi har, och vad vi ska skriva i ett email? Har de har lärt sig tänka som oss – eller är det vi som har lärt oss att kommunicera med dem? Den italienska sociologen Elena Esposito, författare till Artificial Communication – How Algorithms Produce Social Intelligence, granskar vårt förhållande till AI och föreslår att vi ska tänka det som kommunikation istället för intelligens. Hur påverkar AI:s inträde i vår vardag oss som människor i vårt sociala och kommunikativa liv? Hur påverkar det demokratin och oss som samhällsvarelser? Språk: engelska
Föreläsning, panelsamtal, musik och mingel.
Keynote speaker
Elena Esposito, professor i sociologi, Bielefeld Universitet (GE) och Bologna universitet (IT)
Samtalspartner
Eglė Rindzevičiūtė, docent i kriminologi och sociologi, Kingston University London, UK
Olle Häggström, professor i matematisk statistik, Chalmers
Moderator: Elena Raviola, Torsten och Wanja Söderbergs professor i Design Management på HDK-Valand, Göteborgs universitet
Musik
Palle Dahlstedt, tonsättare, improvisatör och professor i interaktionsdesign, Chalmers och Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.
Välkomna!
---
Om Wisdomseminarier
Wisdomseminarier startades år 2004 av professor Barbara Czarniawska och Handelshögskolans dåvarande rektor Rolf Wolff. I en tid där tanke och tal i hög grad kretsade kring kunskapsekonomi och vikten av information, var tanken att istället samlas kring visdom. Som Czarniawska skrev, "Wisdom, unlike information and even knowledge, cannot be measured and incapsulated. Wisdom is a process, it is a search for meaning that never ends. Wisdom cannot be achieved, it can only be striven for. And the way to wisdom is through constant questioning and constant reflection." Till hennes ära vill nu Handelshögskolan fortsätta denna väg av konstruktiv kritisk reflektion, ifrågasättande och öppet samtal genom att återuppta Wisdomseminarier.
Barbara Czarniawska Wisdomseminarier presenterar framstående internationella tänkare i samtal kring aktuella ämnen som utvecklingen av samhällets organisering, teknik och ekonomi. Tidigare medverkande har varit Joanne Martin, Bruno Latour, Deirdre McKloskey och Zygmunt Bauman.
I ett dialogformat presenteras en tes som sedan diskuteras från olika perspektiv. Vår förhoppning är att kunna erbjuda en mer nyanserad bild av den samtida samhällsutvecklingen, och att utopiska och dystopiska föreställningar kan granskas och diskuteras i en nyanserad dialog. Ingenting har enbart goda eller enbart dåliga konsekvenser. Därför är det viktigt att reflektera över bilden av vår samtid i all dess komplexitet.