Bild
Gruppbild på projektdeltagare.
En del av projektgruppen bestående av forskare, medborgarforskare och lokala aktörer.
Länkstig

Att bo och leva i områden med socioekonomiska utmaningar

Forskning
Samhälle & ekonomi

Välkommen till en utställning som presenterar resultat från medborgarforskningsprojektet EMPOWER. Projektet har undersökt upplevelser av boendeförhållanden, inflytande och engagemang bland boende i Bergsjön i Göteborg.

Utställning
Datum
18 nov 2024 - 5 dec 2024
Plats
Kulturhuset Bergsjön, Rymdtorget 9, Göteborg

Bra att veta
Lördag 23/11 från kl. 13.00 hålls ett mingel och panelsamtal med projektdeltagare. Se övriga öppettider på Kulturhusets hemsida.

Om utställningen

Forskningsprojektet EMPOWER genomfördes tillsammans med boende och lokala aktörer i Bergsjön. Projektet mynnade ut i en rapport, som lyfter de svar Bergsjöbor gav kring bland annat boende, engagemang och livskvalitet. Dessa svar sammanfattas nu i en utställning.

Utställningen handlar inte bara om att presentera fakta och siffror. Den handlar också om att skapa en dialog och uppmuntra till samverkan. Vi vill visa att Bergsjön är ett område med en bred och stark gemenskap, och att invånarna själva är de bästa experterna på sin egen stadsdel.

Panelsamtal och mingel

Den 23 november är du välkommen på mingel från kl 13:00. Kl 13:30-14:30 håller vi även ett panelsamtal med medborgarforskarna och lokala aktörer som varit involverade i projektet. Missa inte chansen att träffa dem och projektgruppen.

Vill du ha mer information? Kontakta oss på gabriella.elgenius@gu.se eller amanj.aziz@rb.se.

Sammanfattning av rapporten

Bild
Omslag till rapporten.

Rapporten handlar om boendeförhållande, lokalt inflytande och engagemang i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar med fokus på hur boende i Bergsjön beskriver levnadsvillkor, bostäder och möjligheter till delaktighet i föreningsliv och lokala processer.

De övergripande resultaten pekar på en stark känsla för och stolthet över området som återspeglas i viljan att vara eller bli delaktig i bostadsfrågor och föreningsliv. Materialet visar på många positiva självuppskattade effekter av engagemang såsom en möjlighet att använda existerande kompetenser eller lära nya. I materialet ser vi även en stor oro över hur ojämlika levnadsvillkor påverkar barn och unga som växer upp i ekonomisk utsatthet, en sorg och oro över hur boende påverkas av diskursen om ”utsatta områden”. Upplevelser av negativa associationer mellan plats och individ och av territoriell stigmatisering är återkommande i materialet. I sammanhanget problematiseras integration som en process utifrån ett antal indikatorer som ofta förbises och inte minst som beroende av möjliggörande strukturer, det vill säga lokala resurser, lokala initiativ, lokala relationer och maktförhållanden och diskurser och attityder som kan främja eller hindra integrationsprocessen.

Projektet bygger på medborgarforskning som en metod som uppmärksammar olika typer av kompetenser, levda erfarenheter och möjliggör samarbeten mellan universitet, praktiker/aktörer och boende. Medborgarforskningsmetoden har möjliggjort träning i forskningsmetoder och datainsamling (intervjuer med boende, intervjuer med lokala aktörer/praktiker inom och en digital enkät).

Rapporten avser återkoppla forskningsresultat till alla deltagare, medborgarforskare, lokala samarbetspartners, praktiker/ aktörer, föreningar, bostadsbolag och myndigheter.

Läs hela rapporten.