Bild
Länkstig

Bedårande barn av sin tid – synen på barn i dagens Sverige

Kultur & språk
Samhälle & ekonomi
Utbildning & lärande

Vad har hänt med synen på barn i dagen Sverige? Med vilka konsekvenser? Nu startar seminarieserien "Barnets århundrade 2.0".

Seminarium
Datum
2 dec 2024
Tid
09:30 - 15:30
Plats
Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 19, Jonsered
Antal platser
Begränsat

Bra att veta
Jonseredsseminarium.
Arrangör
Jonsereds herrgård och Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, båda vid Göteborgs universitet

Från att redan för 100 år sedan ha betraktats som ett kompetent framtidshopp har synen på dagens barn alltmer kommit att kretsa kring curlingföräldraskap, problem och diagnostisering. Barn kontrolleras och övervakas som aldrig förr, och blir samtidigt närmast helgonförklarade. Detta i en tid då samhället sägs ha blivit alltmer infantiliserat. Hur är detta möjligt i en tid då barnkonventionen blivit lag?

Denna förändrade barnsyn reflekteras även tydligt i konst och kultur om barn och med hänvändelse till barn, Vilka är då skillnaderna mellan dagens kulturella, politiska, pedagogiska, juridiska och medicinska perspektiv att se på barn? Hur speglar dessa skilda synsätt olika djupare strömningar i vårt samhälle? Och vad skulle Ellen Key – som förespråkade en radikal barnsyn präglad av frihet och utveckling – säga om hon återvände till 2020-talets Sverige? 

Farnaz Arbabi regissör, dramatiker och konstnärlig ledare Unga Klara, Staffan Westerberg regissör, dramatiker och skådespelare, Stina Wirsén författareillustratör, samt Alexandra Söderman doktor i pedagogik, Olle Widhe professor i litteraturvetenskap, Pia Williams professor i barn- och ungdomsvetenskap, Catarina Bengtsson lektor i kulturvetenskap, och Alexandra Söderman, doktor i pedagogik, samtliga vid Göteborgs universitet. 

---

OM SEMINARIESERIEN "BARNETS ÅRHUNDRADE 2.0"
En seminarieserie om samtida förändringar i synen på barn och de praktiker som omgärdar barn. Avsikten är att fördjupa förståelsen för de villkor som präglar barns tillvaro idag, och att från detta lägga en möjlig grund för nya visioner. I samarbete med Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet, och detta seminarium även i samverkan med Unesco Litteraturstaden Göteborg.

INBJUDNINGAR
Till seminarierna skickas personliga inbjudningar ut. Antalet platser är begränsat.

ÖNSKAR DU DELTA?  VET NÅGON SOM VILL DELTA?
Är du som aktör intresserad och önskar att, i mån av plats, delta i seminariet? Har du en kollega eller samarbetspartner som skulle vilja delta? Maila ditt eller dennes intresse till jonseredsherrgard@gu.se tillsammans med namn, organisation och roll inom denna, samt ingång till seminariets ämne.