BIG 10 år! Lek, humor och satir – motståndsformer för unga
BIG 10 år! Lek, humor och satir – motståndsformer för unga
Kultur & språk
Humor är ett sätt att göra motstånd. BiG - Barnkulturforskning i Göteborg tänker att läget i världen kräver mer av denna kombination! Till BiG:s tionde symposium har vi därför bjudit in tre forskare som ska närma sig humor och unga utifrån olika perspektiv.
Anmälan inget krav, men du rekommenderas att skicka ett mail till BIG@gu.se om du vill delta på symposiet.
Arrangör
BiG - Barnkulturforskning i Göteborg
Program
15.00 – 15.30 Det villkorande skrattet – tjejers humorpraktiker
Martina Wiksten, BUV Stockholms universitet
I min studie intresserar jag mig för tjejers humor i vänskapliga samtal samt humorns roll i att hantera svåra och stora frågor. Jag undersöker bland annat hur teman såsom krig, våld och utsatthet blir utgångspunkten i vänners gemensamma skämt genom att studera språkliga förhandlingar och identitetsprocesser. Hur möts det skrämmande med det lustfyllda och det gränsöverskridande?
15.30 Ung medborgarkultur och internetmeme – satir och smärta
Joanna Doona, Medie- och kommunikationsvetenskap Lunds universitet
Med avstamp i idén att internetmeme kan förstås som satir diskuteras svart humor, lekfullhet och ironi utifrån ett medborgerligt perspektiv. Vad är det som utmärker det unga medborgarskapet, och hur kan vi förstå det i relation till samtidens politiska lekfullhet?
16.00 paus med fika till självkostnadspris
16.30 Satir, skratt och serier – Svenska tecknade serier för unga
Anna Nordenstam, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet
Många serietecknare använder sig av satir och ironi i sina serier om det rådande samhällsklimatet. Det kan handla om konsumtionskultur, politik, familj, kropp och genus och LGBTQ frågor. Hur gestaltas satir i serier både visuellt och verbalt? Varför skrattar vi? Eller inte?