Bild
Bild av framsidan av boken Bohusläns historia, del 2
Foto: NN
Länkstig

Bohuslän, från svenskövertagandet till idag

Populärvetenskap
Samhälle & ekonomi

Bohuslän skakas om i grunden när det erövras av den svenska stormakten. Freden i Roskilde år 1658 är startpunkten för Tomas Anderssons fortsatta skildring av landskapets händelserika historia. Bohuslänningarna får vänja sig vid att maktens röst kommer från ett annat håll. Svåra tider väntar och det dröjer länge innan stöveltrampet genom landskapet upphör. Det stora sillfisket under andra hälften av 1700-talet får livet i kustbandet att blomstra. Med 1800-talet kommer ett uppsving för både sjöfarten och badturismen. Ångbåtar trafikerar kuststräckorna, nya samhällen växer fram med bland annat pappersbruk i Munkedal och mekaniska verkstäder i Lysekil och Uddevalla. I berättelsen framträder flera betydelsefulla personer. Carl von Linné och hans lärjunge Pehr Kalm reser genom ett utarmat Bohuslän på 1700-talet. Deras nedtecknade betraktelser bidrar till berättelsens must och färg, likaså de skarpa iakttagelserna av feministpionjären Mary Wollstonecraft. Adelsdamen Margareta Huitfeldt hjälper tillväxten när hon får den svenska eliten att intressera sig för ostron och hummer. I denna andra del av Bohusläns historia är landskapet i ständig förvandling. Tomas Andersson beskriver storpolitik och häxprocesser, frihamnar och fälttåg. Även nutida bohuslänningar får skildra sin hembygd, dåtid och nutid knyts därmed ihop och bildar tillsammans en mångskiftande bild av Bohusläns historia.

Föreläsning
Datum
25 jul 2024
Tid
18:00 - 18:45
Antal platser
99
Kostnad
Fri entré

Medverkande
Tomas Andersson
Bra att veta
Vi öppnar hörsalen kl 17:45.

Vi hade planerat att streama föreläsningen, dvs direktsända över Internet, men tyvärr var inte tekniken med oss denna gång.
Arrangör
Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs universitet
Bild
Porträttfoto av Tomas Andersson
Foto: Eva Bergström

Tomas Andersson har examen i arkeologi och historia från Göteborgs universitet och Lunds universitet. Han har arbetat åtta fältsäsonger vid Riksantikvarieämbetet med fornminnesinventeringar i Halland, Småland, Värmland och Dalarna. Tomas har författat ett femtontal böcker, inte minst om länder och kulturer i Mellanöstern. Men han har också länge intresserat sig för Västkustens historia. Född och uppväxt i västra Göteborg har hav och skärgård alltid varit närvarande. Familjen hyrde ett sommarhus på Orust under barndomen och som vuxen flyttade han dit under några år, bara för att fortsätta norrut, till Strömstad, Krokstrand och slutligen Grebbestad. Faktaboken Bohusläns historia. Från 1658 till nutid gavs ut 2023.