Bild
Masker på en scen.
Länkstig

Den humoristiska människan

Kultur & språk

Vilket slags väsen måste människan vara för att kunna uppfatta något som roligt? Filosofer och författare, psykoanalytiker och teologer har sedan antiken fördjupat sig i denna fråga.

Seminarium
Datum
31 maj 2021
Tid
13:00 - 16:30
Plats
Digitalt seminarium via Zoom

Arrangör
Jonsereds herrgård Göteborgs universitet

Om Aristoteles varnade för att den fria mannen måste behålla sin självbehärskning, betonade renässansen hur människan är ett dåraktigt väsen som måste skratta åt sig själv. I dag förstås humor både som ett makt-medel och som en insikt om hur vi inte är oss själva om vi inte också kan vara utom oss själva.

Ola Sigurdsons trebandsverk Gudomliga komedier: Humor, subjektivitet, transcendens omfattar såväl idéhistoria som kritisk reflektion över människan som ett humoristiskt väsen. Vi blir kanske inte roligare av att reflektera över humor, men vi fördjupar vår insikt om vad som händer när det är roligt.

Medverkande:
Ola Sigurdson professor i tros- och livsåskådningsvetenskap
Cecilia Rosengren docent i idé- och lärdomshistoria, ordförande i Barockakademien
Ulf Karl Olov Nilsson (UKON) leg. psykolog, psykoanalytiker och författare
Hanna Dorsin skådespelare och komiker

---

INBJUDNINGAR
Till seminarierna skickas personliga inbjudningar ut. Antalet platser är begränsat.

ÖNSKAR DU DELTA?
Är du som aktör intresserad och önskar att, i mån av plats, delta i seminariet? Maila ditt intresse till jonseredsherrgard@gu.se tillsammans med namn, organisation och din roll inom denna, samt vilken ingång du har till seminariets ämne.