Bild
Ukrainas flagga
Foto: iStock/Marina Khromova
Länkstig

Ett HUM om: Språken i krigets Ukraina

Kultur & språk

Det har snart gått två år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Kriget påverkar varje fiber i samhällets väv – inte minst människors språk. Välkommen till en öppen föreläsning där Thomas Rosén, universitetslektor i slaviska språk, ger en både historisk och aktuell genomgång av språksituationen i Ukraina.

Föreläsning
Datum
22 feb 2024
Tid
18:00 - 19:00
Plats
Trappscenen, Stadsbiblioteket i Göteborg

Medverkande
Thomas Rosén, universitetslektor i slaviska språk
Arrangör
Humanistiska fakulteten i samarbete med stadsbiblioteket

Rysslands krig mot Ukraina har pågått sedan 2014. Den senaste, än mer våldsamma fasen av kriget inleddes för nästan exakt två år sedan.

Kriget påverkar varje fiber i samhällets väv: älskade rycks bort, familjer krossas och barn blir föräldralösa. Ukrainas kulturarv läggs i ruiner och jordbruksmark förorenas av landminor och kemikalier.

Men kriget har också en stark inverkan på sådant som inte syns utåt, inte minst människors språk. Tidigare hade ungefär en tredjedel av ukrainarna ryska som modersmål och mer än hälften av landets invånare var tvåspråkiga. De senaste två årens katastrof har i grunden förändrat situationen. Många har valt att helt överge ryskan till förmån för ukrainskan.

I den här föreläsningen ger Thomas Rosén, universitetslektor i slaviska språk, både en historisk och aktuell genomgång av språksituationen i Ukraina.