Tillsammans med forskare från Humanistiska fakulteten djupdyker vi och utforskar en av historiens mest inflytelserika civilisationer.
Program 3 februari
Vete, vin och olivolja: det antika Roms livsmedelsförsörjning
Kristian Göransson, universitetslektor och docent i antikens kultur och samhällsliv
Rom var under kejsartiden en verklig storstad med kanske så mycket som en miljon invånare. Försörjningen av stadens befolkning var av avgörande vikt för kejsarna eftersom staden annars kunde drabbas av social oro med kravaller som följd. ”Bröd och skådespel” till folket var inte bara ett talesätt utan en nödvändighet för stabiliteten. Men bakom detta låg en oerhört komplicerad logistikkedja. I detta föredrag tittar vi närmare på organisationen av transporterna av spannmål, olivolja och vin till Rom.
Hjälp oss, Jupiter! Romerska gudar i Sverige
Anna Blennow, lektor och forskare i latin
I latinsk poesi av svenska författare under 1600-talet förekommer ofta referenser till den romerska gudavärlden, och det är inte ovanligt att man till och med riktar böner direkt till de antika gudarna: den rättvise Jupiter, den milda (eller omilda) Venus och den mäktige Neptunus. Varför gjorde man det trots sin kristna tro, och hur var detta möjligt i en tid som såg mycket strängt på lagar och normer kring religionsutövning?
Svärd, sandaler och senatorer. Rom på film och TV
Ida Östenberg, professor i antikens kultur och samhällsliv
Det råder Romfeber på filmduken och i TV-världen. Nyligen sändes Those about to die och under hösten hade både Gladiator 2 och Megalopolis (baserat på Catilinaaffären) premiär. Varför får vi inte nog av ädla gladiatorer, brutala hästkapplöpningar, onda kejsare och romerskt maktspel? Och finns det något i samtiden som gör Romtemat extra aktuellt? (svar ja)
Varje föreläsning är cirka 20 minuter. I slutet av kvällen kommer det finnas tid för frågor.