Bild
Framtidens skola, programbild
Länkstig

Framtidens skola

Utbildning & lärande

Seminarium i serien Framtidens skola, denna gång om lärandet och möjligheterna i den digitala världen som präglas av AI och samtidig jämförelse mellan Sverige och Finland.

Seminarium
Datum
20 mar 2025
Tid
13:00 - 17:00
Plats
Göteborgs universitet, Universitetsplatsen 1, (Torgny Segerstedtssalen, Gula salongen och Konsistorierummet)
Antal platser
100

Bra att veta
Forskare och lektorer inom aktuellt ämnesområde, rektorer, deltagare inom rektorsutbildning och lärarstudenter välkomna att anmäla sig.

Avgiftsfritt. Förhandsanmälan.
Sista anmälningsdatum 17/3 2025.
Arrangör
Finlandsinstitutet i Stockholm, Hanaholmen, Kulturfonden för Sverige och Finland i samverkan med Jonsereds herrgård Göteborgs universitet

Hur kan vi optimera lärandet med hjälp av det digitala och leda den här processen?

En god utbildningsnivå är avgörande för ett fungerande samhälle men också för den individuella resiliensen som ger individer verktygen att kunna hantera de utmaningar vi ställs inför i ett samhälle under ständig förändring. Under de senaste åren har skolformer i Finland och Sverige utsatts för stort yttre tryck. Politiska reformer, ökade samhällsklyftor, förändrade attityder hos elever och föräldrar samt det konstant levande digitala landskapet påverkar skolans förutsättningar i grunden. Vilka utmaningar och lösningar ser vi? Hur rustar vi dagens och morgondagens skolpersonal så att även de har möjlighet att hantera de ständiga förändringarna? Hur kommer morgondagens utbildning och lärande att se ut och vad förutsätter det av ledarskapet i skolan?

Program

13.00 Välkomna!

13.05   
Key note
För snabbt och för långsamt: Vad saknas i skolans digitalisering?  Hur kan vi tänka kring faktisk digitalisering i skolan och hur kan vi möjliggöra framtidens skola?

Johan Magnusson, professor i informationssystem vid Insitutionen för tillämpad IT, föreståndare för Swedish Center for Digital Innovation vid Göteborgs universitet. Hans forskning rör hur offentliga organisationer kan bedriva ändamålsenlig digitalisering, och hur detta behöver möjliggöras genom ny styrning.

13.45   
Lärande och ledarskap i det digitala (två valbara grupper)

  • Lärande: Digitala verktyg och AI som stödjer undervisning

    13.45 Anna Kraft, vd, Lexplore och Stina Hyltmark, rektor för Pilängsskolan och Titanskolan i Landskrona. Lexplore – en tjänst för systematisk läsutveckling för alla elever.
    14.00 Fritjof Sahlström, professor vid Helsingfors universitet, senaste forskning/pågående projekt kring pedagogik, digitalisering och AI.
     
  • Ledarskap: Lagstiftning och AI

    13.45 John Henriksson, utbildningsplanerare och doktorand vid CLL vid Åbo Akademi med fokus på hållbarhet, bedömning och digitalisering av lärande.
    14.30 Anna Kraft, vd, Lexplore och Stina Hyltmark, rektor för Pilängsskolan och Titanskolan i Landskrona.

14.45   
Paus med fika

15.15   
Lägesbild och komparation mellan Sverige och Finland

Kurt Torsell, direktör för den svenskspråkiga utbildningen, Utbildningsstyrelsen

Fredrika Lagergren Wahlin, fil.dr., universitetslektor, Göteborgs universitet

Frågor och kommentarer

16.30-17.00 
Mingel

Varmt välkomna! 

------

Om seminariserien Framtidens skola

Seminarieserien anordnas av Finlandsinstitutet i Stockholm och Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland samt Kulturfonden för Sverige-Finland. Detta tredje seminarium anordnas i samverkan med Jonsereds herrgård vid  Göteborgs universitet.