”Halvspråkighetens” ursprung
Forskning
Kultur & språk
David Karlander gästföreläser inom forskningsområdet Språk i samhällskontext. Alla intresserade är välkomna!
Föreläsning,
Seminarium
David Karlander gästföreläser inom forskningsområdet Språk i samhällskontext. Alla intresserade är välkomna!
”Halvspråkighet” räknas allmänt till språkvetenskapens tvivelaktigare idéer. Sedan 1970-talet har begreppet regelbundet underkastats kritisk granskning. Både i svensk och internationell forskning har det avfärdats som ett falsarium: teoretiskt förfelat, empiriskt ogrundat, ideologiskt suspekt.
Det kritiska intresset till trots har ”halvspråkighetens” idéhistoria ägnats relativt lite uppmärksamhet. I litteraturen framställs Nils-Erik Hansegård (1918–2002) helt riktigt som begreppets upphovsman, men ett helhetligt grepp på det språkvetenskapliga idéstoff som en gång låg till grund för Hansegårds teoriarbete står däremot sällan att finna. I forskning och samhällsdebatt har Hansegårds tankar om ”halvspråkighet” närmast betraktats som hugskott, utan egentlig förankring i språkvetenskaplig teori. Ett alternativ till detta synsätt har emellertid föreslagits av Erling Wande (1996) samt i föredragshållarens gemensamma arbeten med Linus Salö (t.ex. Salö och Karlander, 2018; Karlander och Salö, u.u.), där kopplingen mellan Hansegårds teori om ”halvspråkighet” och nazityska språkvetenskapsmäns – Georg Schmidt-Rohrs, Friedrich Kainz’, Leo Weisgerbers – teoriarbete påvisats och undersökts.
I detta föredrag presenteras en mer ingående analys av denna koppling. Vikt läggs vid Hansegårds reception av Schmidt-Rohr (1933) och Kainz (1941–1961) samt vid denna receptions effekter på Hansegårds uppfattning om tvåspråkighetens psykologi och sociologi. Härigenom ställs Hansegård i ny dager: såväl hans närmast patologiska syn på icke-normativ tvåspråkighet och hans hårda omdömen om tvåspråkiga tornedalingar som hans vurm för minoriteters modersmål och hans motstånd mot den svenska assimilationspolitiken i Tornedalen fann stöd i nazityskt språkvetenskapligt tankegods.