Bakgrund
Mini-Maria är en integrerad beroendemottagning inom öppenvården för tonåringar och unga vuxna med riskbruk, skadligt bruk och beroende. Gemensamt för Mariamottagningar är att kommun och region i samverkan erbjuder psykosocial och medicinsk bedömning kring substansbruk, drogtester, individuell eller familjeterapeutisk behandling samt manualbaserade behandlingsprogram. Det finns Mini-Maria-mottagningar i hela Västra Götalandsregionen. I Göteborg finns tre Mini-Mariamottagningar för unga mellan 13 och 21 år.
Ett av de utvecklingsområden som generellt lyfts kring Mariamottagningarnas arbete är att samverkan med barn- och vuxenpsykiatrin behöver stärkas. För att möta detta behov startades pilotprojektet Mini-Maria Resursmottagning i oktober 2022 av Västra Götalandsregionen och Göteborg stad. Mottagningen riktar sig till ungdomar som har en psykiatrisk samsjuklighet i form av problematiskt substansbruk samt psykiatrisk problematik på specialistnivå, samt gruppen unga lagöverträdare. Idén bakom mottagningen utgår från att Mini-Marias samverkan med BUP och vuxenpsykiatrin behöver stärkas för att bättre kunna erbjuda sammanhållen vård med tillgång till utredning, medicinering och behandling parallellt med vård och stöd på Mini-Maria.
Utvärderingen genomfördes från oktober 2022 till december 2023 av den externa utredaren Joakim Tranquist på uppdrag av Västra Götalandsregionen. Kartläggningen består dels av kvantitativa data från UngDOK-systemet, dels intervjuer med personal, patienter och anhöriga.
Medverkande
Föreläsare:
Joakim Tranquist, extern utredare på Tranquist Utvärdering.
Ulf Sammels, Enhetschef på Mini-Maria Göteborg, Verksamhetsområde Beroende.
Moderator:
Kristina Berglund, forskare på Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet samt föreståndare för centrumbildningen CERA.
Webbinariets innehåll
Ulf Sammels, enhetschef på Mini-Maria Göteborg, inleder med att berätta om behoven som låg bakom att mottagningen startades och idéerna som låg till grund för pilotprojektet. Han kommer även förklara vad som händer härnäst efter att utredningen har avrapporterats.
Utredaren Joakim Tranquist kommer att beskriva gruppen ungdomar som är inskrivna på Mini-Maria Resursmottagning och jämföra med de som är inskrivna på de vanliga Mariamottagningarna. Han kommer därefter redovisa vad personalen, ungdomarna och deras anhöriga har förmedlat. Avslutningsvis presenterar utredaren sina slutsatser och rekommendationer.
Kristina Berglund, föreståndare på CERA, kommer att vara moderator och det finns möjlighet att skriftligen ställa frågor under webbinariet vilka besvaras efter utredarens föreläsning.
Arrangörer
Webbinariet arrangeras av Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende (CERA) vid Göteborgs universitet och Länsstyrelsen Västra Götaland.
Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad är huvudmän för Mini-Maria Resursmottagning. Den externa utvärderingen beställdes av Västra Götalandsregionen med stöd från Länsstyrelsen Västra Götaland.
Kontaktuppgifter
Kontaktperson på CERA: centrumkoordinator Katarina Englund, info@cera.gu.se, 031-786 69 38
CERA - Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende vid Göteborgs universitet