Bild
Profilbild Jan Driessen
Foto: Université Catholique de Louvain
Länkstig

Lyssna på Felix Neubergh Lecture om Knossos på Kreta

Forskning
Kultur & språk

Välkommen att lyssna till årets Felix Neubergh-föreläsningen med pristagaren Jan Driessen, professor emeritus från Université Catholique de Louvain.

Föreläsning
Datum
17 okt 2024
Tid
16:00 - 17:15
Kostnad
Gratis

Bra att veta
Föreläsningen kommer att hållas på engelska.
Arrangör
Göteborgs universitet

Välkommen till 2024 års Felix Neubergh Lecture i arkeologi. Torsdagen den 17 oktober håller professor emeritus Jan Driessen en föreläsning om sina utgrävningar på Kreta.   

Jan Driessen vid Université de Louvain är en framstående arkeolog, specialiserad på den egeiska bronsåldern, som har utfört utgrävningar på flera platser på Kreta (Palaikastro, Knossos, Myrtos och Mallia). Han initierade den första utgrävningen som det arkeologiska institutet the Belgian School at Athens utförde på Kreta, vid Sissi på öns nordöstra sida.

Hans forskning har främst varit inriktad på bronsålderns Kreta. Han är särskilt intresserad av neopalatial arkitektur och de arkeologiska aspekterna av Linear B-tavlorna från Knossos, det skriftspråk som användes av den mykenska kulturen och i det egeiska området 1400 f.Kr.–1200 f.Kr. De böcker och artiklar som han publicerat utgör stora bidrag till vår förståelse av sociala och politiska utvecklingar på Kreta under det andra årtusendet f.Kr.

Sedan Arthur Evans utgrävningar på Kreta, som började 1900, har det monumentala komplexet med en central gård som han fann vid Knossos kallats “Minos palats” och civilisationen som fanns där kallas den minoiska civilisationen. De efterföljande upptäckterna av liknande byggnader vid Phaistos, Malia och andra platser på ön identifierades också som kungliga residens och kopplades ofta till Minos mytologiska bröder Rhadamanthus och Sarpedon. Dessa “palats” ansågs vara de västligaste representanterna för de byråkratiska kungliga system som blomstrade i Egypten och Främre Orienten under det andra årtusendet f.Kr.

Nya arkeologiska upptäckter och nya tolkningar av gamla data gör det nu möjligt att ifrågasätta dessa synpunkter och föreslå alternativa hypoteser.

 

Felix Neubergh
The Felix Neubergh Lecture ges sedan 1977 och behandlar varannan gång ett problem inom bank- och finansväsendet och varannan gång arkeologi.

The Felix Neubergh Lecture kom till genom donationer av framlidne bankiren Felix Neubergh och hans maka Bertha. Felix Neubergh var född i Göteborg och gynnade under en följd av år frikostigt olika institutioner i sin födelsestad, särskilt Göteborgs universitet. Han vinnlade sig om universitetets kontakter med kultur och vetenskap i engelsktalande länder.

Föreläsningen hålls på engelska.