Bild
Genrebild, arkiv.
Foto: Isac Lundmark
Länkstig

Nationell Redovisningskonferens 2024

Samhälle & ekonomi

På initiativ av Svenska Revisionsakademin och med stöd av FAR arrangeras den nationella redovisningskonferensen vartannat år. I år hålls konferensen i Göteborg den 5–6 december (lunch-till-lunch). Konferensen ger en unik möjlighet att utbyta erfarenheter, hålla sig uppdaterad om aktuella trender och diskutera utmaningar inom redovisningsområdet.

Konferens
Datum
5 dec 2024 - 6 dec 2025
Kostnad
500 kr

Bild
Svenska Revisionsakademin
Foto: Svenska Revisionsakademin

Temat för årets konferens: Strategiska utmaningar för redovisningsämnet

De utmaningar som redovisningsämnet står inför har både strukturella orsaker (eftersom ämnet är organiserat som en del av företagsekonomiska institutioner) och är påverkade av aktuella förändringar i omvärlden. Några av de viktigaste frågorna som kommer att belysas är:

  1. Förändringar i studenters val och deras relation till utbildning
  2. Ökade krav på hållbarhetsrapportering
  3. Digitaliseringens påverkan
  4. Ökad användning av kvantitativ kvalitetsutvärdering på universiteten

Inledningsanförande av Karin Apelman
I sin roll som generalsekreterare och VD för FAR har Karin en unik inblick i de frågeställningar som för närvarande diskuteras i branschen.

Aktuella frågor i redovisningsreglering
Pernilla Lundqvist, EY, en av Sveriges ledande redovisningsexperter och ordförande i både FAR strategiska och operativa redovisningsgrupper, presenterar aktuella diskussioner inom reglering av redovisning.

Förändringar i studentpopulation
Över tid har det blivit mer variation i studentpopulationen, samtidigt som studenternas engagemang i utbildningen verkar ha sjunkit. Hur ska vi som redovisningslärare förhålla oss till detta? Andreas Jansson, Jönköping University, inleder.

Söktryck till ekonomutbildningar och redovisningskurser
Baserat på en undersökning av söktryck till ekonomutbildningar och redovisningskurser i Sverige diskuterar Pernilla Broberg, Linköpings universitet, och Monika Kurkkio, Luleå tekniska universitet, utvecklingen av ämnets popularitet över tid.

Redovisningsforskning i relation till andra FEK-discipliner
Redovisning utmärks av högre konkurrens i samband med publicering i vetenskapliga tidskrifter än andra delämnen inom FEK. Hur påverkar detta redovisningsämnet i en tid när kvalitet i forskning i ökad utsträckning mäts med kvantitativa publiceringsmått? Jan Marton, Göteborgs universitet, inleder.

Reflektioner från FAR om kompetensförsörjning
Kompetensförsörjning inom revisions- och redovisningsbranschen påverkas för närvarande av digitalisering, hållbarhetsrapportering och förändrade krav på auktorisation. Affärsområdeschef Robert Wennberg och Hållbarhetsspecialist Sara Lissdaniels diskuterar detta.

Teoretisk och metodologisk grund för forskning och utbildning
Hur kan en forskningsbaserad teoretisk och metodologisk grund i undervisning underlätta för studenterna att möta snabba förändringar i omvärldens krav och förväntningar? Torbjörn Tagesson, Linköpings universitet, inleder.

Tillgång till läromedel
Studenter köper läromedel i mindre utsträckning. Hur ska god tillgång till läromedel av hög kvalitet säkerställas? Ola Håkansson, förläggare på Studentlitteratur, inleder.

Praktisk information 

  • Kontakt: Vid frågor, vänligen kontakta oss på NRK2024@gu.se
     
  • Kostnad: Konferensavgiften är 500 kr och inkluderar lunch båda dagarna samt konferensmiddag på kvällen den 5 december. Betalningsuppgifter finns nedan och kommer även att skickas i ditt bekräftelsemejl
     
  • Sista anmälningsdag: Anmälan måste göras senast den 17 november.
     
  • Boende: För deltagare på konferensen finns möjligheten att boka boende till 15% rabatt på Clarion Hotell Draken i närheten av Handelshögskolan, där vi även har vår konferensmiddag. Hitta till hotellet genom denna länk.
     

    Bokning till rabatterat pris görs via en särskild bokningslänk. Du når denna genom att klicka här. Erbjudandet gäller ett begränsat antal rum och för bokningar som görs t.o.m. 4 nov.

Betalningsuppgifter

Följande två alternativ finns: 

  1. Banköverföring: Vänligen överför 500 kr till Svenska Revisionsakademins bankkonto: SEB 5201 10 650 54 i samband med din anmälan. Märk betalningen med ditt för- och efternamn 
  2. Faktura: Du betalar via faktura. Om du väljer detta alternativ kommer fakturan att skickas till den fakturaadress du anger vid registreringen

    Observera att din plats på konferensen är garanterad först när din betalning har kommit in. Om du avbokar senare än 30 dagar före konferensens start återbetalas inga avgifter

Anmäl dig till konferensen högre upp på sidan eller via följande länk: link.gu.se/Events/6842/Apply

Vi ser fram emot att träffa er i Göteborg i december!

Vänliga hälsningar,
Organisationskommittén