Professor Gillberg medverkar vid SANEs kostnadsfria konferens
Forskning
Hälsa & medicin
Utredning och behandling av svåra psykiatriska tillstånd när man misstänker immunologiska mekanismer
Utredning och behandling av svåra psykiatriska tillstånd när man misstänker immunologiska mekanismer
Caroline De Visscher är specialist i barn och ungdomspsykiatri och arbetar som medicinskt ledningsansvarig läkare på Moment där hon inom öppenvården regelbundet träffar barn och unga med neuropsykiatriska och misstänkt immunpsykiatriska tillstånd. Caroline är medlem i PANS Research Consortium, ett amerikanskt nätverk av kliniker och forskare som gemensamt arbetar för ökad kunskap och mer tillgänglig vård vid immunpsykiatriska tillstånd. Hon disputerade med sin avhandling ’Characterization and Long-term Follow-up of Pediatric Acute-Onset Neuropsychiatric Syndrome (PANS)’ 2021.
FÖRELÄSNING: Vad är immunpsykiatri?
Caroline kommer att beskriva den kliniska bilden hos barn och ungdomar med misstänkt immunpsykiatriska tillstånd, hur en utredning går till och vilka insatser som kan vara hjälpsamma för stöd och behandling samt ge senaste nytt från PANS Research Consortium.
Janet Cunningham är professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet och överläkare i psykiatri på Akademiska sjukhuset. Hon leder ett forskarteam inom immunpsykiatri som fokuserar på att utveckla metoder för att skilja mellan adaptiva och maladaptiva immunologiska responser hos patienter med behandlingsresistenta, svåra psykiatriska symtom. Målet är att identifiera de patienter som kan dra nytta av immunologiska terapier.
FÖRELÄSNING: Immunologiska tillstånd som kan manifestera sig senare i tonåren och vuxna med komplex psykiatrisk samsjuklighet
Janet Cunningham kommer att tala om olika typer av immunologiska tillstånd som kan manifestera sig senare i tonåren och hos vuxna med komplex psykiatrisk samsjuklighet. Hon kommer att diskutera hur den psykiatriska och somatiska utredningen kan läggas upp, inklusive differentialdiagnostiska överväganden. Dessutom kommer hon ge en inblick i den senaste forskningen inom området och aktuella framsteg på forskningsfronten.
Anders Fasth är seniorprofessor i pediatrisk immunologi vid Göteborgs universitet och har långvarig erfarenhet av och intresse för immunbristtillstånd, autoimmuna och autoinflammatoriska tillstånd. Han är också överläkare vid Drottning Silvias barnsjukhus och även senior Consultant vid Nationella barnsjukhuset, San José, Costa Rica.
Tack vare sitt intresse för immunbrister startade han stamcellstransplantationsverksamheten i Göteborg och Costa Rica för 40 år sedan. Anders har ett särskilt intresse för sällsynta hälsotillstånd, hur vi skall hitta dem, hur vården kan blir bättre och att omhändertagandet av familjen inklusive syskonen kan bli bättre. Anders är ordförande för den arbetsgrupp som faktagranskar alla texter i Socialstyrelsens databas över sällsynta hälsotillstånd.
FÖRELÄSNING: Om hur immunsystemet fungerar
Anders kommer att berätta om hur vårt immunsystem fungerar och hur nervsystemet och immunsystemet samarbetar. Han berättar också om den immunologiska responsen bakom autoimmuna neurologiska tillstånd, vad vet vi idag och vad är neuroimmunologi? Varför är intravenöst immunglobulin (IVIG) så efterfrågat av patientgruppen samtidigt som det avvisas av många vårdgivare som experimentellt. Vad finns i verktygslådan som kan vara framtida behandling?
Ronny Wickström är barnneurolog och överläkare vid neuropediatriska enheten vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus samt adjungerad professor i neuropediatrik vid Institutionen för Kvinnors och Barns Hälsa, Karolinska Institutet. Ronnys forskargrupp bedriver huvudsakligen klinisk forskning inom neuroinflammatoriska tillstånd och epilepsi.
FÖRELÄSNING: Utredning och behandling av svåra psykiatriska tillstånd när man misstänker immunologiska mekanismer
Immunologiska och inflammatoriska sjukdomar i centrala nervsystemet hos barn kan ge upphov till en mängd olika typer av sjukdomar och symtom. Gränsdragningen mot andra tillstånd såsom metabola sjukdomar eller infektiösa tillstånd är ofta svår. När det gäller den grupp som ofta benämns som immunpsykiatrisk är kunskapssituationen fortsatt svag vilket leder till stor variation i vilken utredning och behandling som dessa patienter erhåller. Passet syftar till att ge en neuroimmunologs syn på kunskapsläget, hur man kan arbeta för att hjälpa patienter och vilken typ av behandling som kan rekommenderas idag.
Christopher Gillberg är sedan mitten av 1980-talet professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Göteborgs universitet, där han sedan 2010 leder Gillbergcentrum. Han är också universitetssjukhusöverläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och har mångårig erfarenhet av patienter och familjer med komplex psykiatrisk/utvecklingsneurologisk problematik. Christopher Gillbergs forskning sträcker sig från genetik och grundläggande neurokemi/fysiologi via epidemiologi, klinik och prognos till insatser, behandling och utfall. Han är författare till drygt 800 fackgranskade vetenskapliga artiklar och har publicerat 38 böcker inom barn- och ungdomspsykiatri och autism.
FÖRELÄSNING: Om överlappningen mellan utvecklingsneurologiska/ neuropsykiatriska störningar och immunpsykiatriska tillstånd
Christopher Gillberg delger sina kunskaper om den stora överlappningen mellan utvecklingsneurologiska/neuropsykiatriska störningar som alltför ofta betecknas som avgränsade tillstånd. Kan man få autism som tonåring? Christopher Gillberg berättar om sina erfarenheter utifrån att hans team bedömt ett hundratal barn och ungdomar med misstänkta immunpsykiatriska tillstånd som PANS/PANDAS. Han beskriver också sin bild av patientgruppens situation i Sverige idag.
Susanne Bejerot är psykiater och seniorprofessor vid Örebro universitet. Hennes kliniska forskning innefattar OCD, social ångest, adhd, autism, KBT, motoriska störningar, ledöverrörlighet, skattningsskalor, PANS och schizofreni. Hon var med och byggde upp Sveriges första VUB-team som är ett utrednings- och behandlingsteam för personer med IF och allvarliga beteendestörningar. Hon leder idag RCT-Ritsstudien, en fristående placebokontrollerad multicenterstudie med det immunmodulerande preparatet rituximab för vuxna med psykossjukdom.
FÖRELÄSNING: Rituximab vid psykiatrisk sjukdom
Susanne kommer att berätta om sina behandlingsstudier med rituximab för personer med schizofreni och OCD och vilka erfarenheter som hitintills kan dras. Hon kommer också dela patienter och anhörigas upplevelser av den pågående placebokontrollerade behandlingsstudien RCT-Rits.
Vid frågor: signup@forbundetsane.se