Bild
Burgare gjord på mat från havet.
Foto: Nordic seafarm
Länkstig

Vetenskapsfestivalen: Framtidens mat odlas i hav - Blå mat framtidens mat från hav och sjö

Naturvetenskap & IT

Är du intresserad av mat från havet? Passa då på att besöka utställningen "Framtidens mat odlas i hav - Blå mat framtidens mat från hav och sjö", som är en programpunkt under årets Vetenskapsfestival. Kom och prata med forskare om spännande och nya cirkulära lösningar - från vattenbrukssystem till nya arter att odla och hur vi kan utveckla nya sjömatsprodukter från arter och delar av fisken, som idag går till annat än mat.

Utställning
Datum
4 apr 2025 - 5 apr 2025
Plats
Nordstan, Göteborg

Medverkande
Snuttan Sundell, Professor, Swemarc & Blå mat, Inst. för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet
Lisa Jönsson Bergman, Lektor, Swemarc, Inst. för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet
Marica Andersson, Doktorand, Blå mat & Swemarc, Inst. för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet
John Axelsson, Doktorand, Blå mat & Institutionen för life sciences, Chalmers tekniska högskola
Bra att veta
Utställningen är öppen fredag 4 april kl. 10:00-17:00 och lördag 5 april kl. 10:00-16:00.

Ingen föranmälan krävs.

Blå mat framtidens mat från hav och sjö


Idag importerar vi i Sverige 74% av sjömaten vi äter och över 90% av den odlade fisken. Utställningen visar hur vi kan bli bättre på att nyttja Sveriges enorma potential och öka den egna produktionen av sjömat genom att både öka och diversifiera vattenbruket. Alltså att skapa nya matprodukter från fler delar av både vild och odlad fisk, samt nya arter av djur och alger.

Varmt välkomna!

 

Läs mer om Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, SWEMARC, som har som målsättning att genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning öka odlingen av mat från havet på ett hållbart sätt.

Läs gärna våra "25 Svar", där våra forskare ger svar på många av de frågor som de möts av när de är ute och pratar om vattenbruk runt om i Sverige.