Bild
Forskare visar upp en sjögurka.
Foto: Albin Dahlin
Länkstig

Vetenskapsfestivalen: Framtidens mat odlas i hav - Svenska sjögurkor

Naturvetenskap & IT

Är du intresserad av mat från havet? Passa då på att besöka utställningen "Framtidens mat odlas i hav - Svenska sjögurkor", som är en programpunkt under årets Vetenskapsfestival. Ta chansen att lära dig mer om sjögurkor - djuren som gillar skräpmat.

Utställning
Datum
4 apr 2025 - 5 apr 2025
Plats
Nordstan, Göteborg

Medverkande
Snuttan Sundell, Professor, Swemarc & Blå mat, Inst. för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet
Lisa Jönsson Bergman, Lektor, Swemarc, Inst. för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet
Marica Andersson, Doktorand, Blå mat & Swemarc, Inst. för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet
Jonathan Roques, Forskare, Swemarc & Inst. för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet
Bra att veta
Utställningen är öppen fredag 4 april kl. 10:00-17:00 och lördag 5 april kl. 10:00-16:00.

Ingen föranmälan krävs.

Svenska sjögurkor


Sjögurka är mycket populär mat i Kina och även en betydelsefull art inom vattenbruk, där den kan förbättra vattenkvaliteten i samodling med till exempel fisk, musslor och alger. Detta gör de genom att promenera runt på botten och äta det som faller ned -en vattenbrukets dammsugare.

Nu har svenska forskare lyckats odla fram nya små sjögurkor. Passa på att lära dig ännu mer om dessa fantastiska djur genom att prata med våra forskare.

Varmt välkomna!

 

Läs mer om Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, SWEMARC, som har som målsättning att genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning öka odlingen av mat från havet på ett hållbart sätt.

Läs gärna våra "25 Svar", där våra forskare ger svar på många av de frågor som de möts av när de är ute och pratar om vattenbruk runt om i Sverige.