Länkstig

Vitt snus – hur farligt är det egentligen?

Forskning
Hälsa & medicin
Populärvetenskap

Docent Louise Adermark vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi guidar oss genom den senaste forskningen och avslöjar vad vi verkligen vet om vitt snus och dess effekter.

Webinar
Datum
24 apr 2025
Tid
13:00 - 14:00
Plats
Digitalt seminarium
Kostnad
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag
22 april 2025

Arrangör
Riksförbundet mot alkohol- och narkotikamissbruk (RFMA) och CERA

Seminariets innehåll

Vitt nikotinsnus har blivit en trend och marknadsförs som ett fräschare alternativ till traditionellt snus. Men hur mycket vet vi egentligen om riskerna? Vad händer i kroppen – och i hjärnan – när vi använder vitt snus?

Bild
Bilden visar föreläsaren Louise Adermark under ett tidigare evenemang.
Docent Louise Adermark
Foto: Misak Nalbandian

Forskningen kring vitt snus är fortfarande begränsad, men nya studier visar att det ofta innehåller höga halter av nikotin, vilket kan vara både skadligt och starkt beroendeframkallande. Så vad säger forskningen – och vad borde vi vara medvetna om?

I detta spännande seminarium får vi lyssna till Louise Adermark, docent och forskare inom beroendebiologi vid Göteborgs universitet, som delar med sig av den senaste kunskapen inom området. Vi utforskar riskerna, varför vitt snus blivit så populärt och hur vi kan arbeta för att öka medvetenheten och förebygga negativa konsekvenser. Efter presentationen öppnar vi upp för frågor och en engagerande diskussion.

Föreläsare

Louise Adermark är forskare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, specifikt vid sektionen för farmakologi, på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Hon forskar idag framförallt om neurofysiologiska och beteendemässiga förändringar orsakade av drogintag: hur dessa förändringar bidrar till etableringen av beroendesjukdom, samt vilken typ av behandling som krävs för att återställa balansen.

Anmälan

Seminariet är kostnadsfritt men antalet digitala platser är begränsat. Anmälan skickas till konferens@rfma.se senast den 22 april. Medlemmar i RFMA har förtur.

Kontaktperson på CERA: centrumkoordinator Katarina Englund, info@cera.gu.se, 031-786 69 38
CERA - Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende vid Göteborgs universitet