Bild
Länkstig

5 frågor till Josefina Syssner, ny gästprofessor på Förvaltningshögskolan

Publicerad

Josefina Syssner är ny gästprofessor i offentlig förvaltning vid Förvaltningshögskolan, där hon kommer ha ett stort fokus på Kolv-samarbetet.

  1. Vad är det du ska göra som gästprofessor på Förvaltningshögskolan?

    Som professor har man många olika arbetsuppgifter, men en sak som jag verkligen ska fördjupa mig i är Förvaltningshögskolans samarbete med kommun- och regionsektorn i Västsverige, Kolv, där jag ska undersöka om det kan förändras, fördjupas och breddas på något vis. Alla parter är väldigt mån om det samarbete som redan finns, men det har funnits i 25 år och mycket har förändrats – inom akademin, och i kommun- och regionsektorn. Min uppgift är att identifiera det som är bra och som vi ska behålla, och hitta sätt att skruva på det som skulle kunna funka bättre.  
     
  2. Vad är din bakgrund?

    Jag är professor i kulturgeografi på Linköpings universitet och har forskat om kommuner och regioner i mer än 20 år. Under fem år var jag föreståndare för Centrum för kommunstrategiska studier, som är en forskningsmiljö som liknar Förvaltningshögskolan på många sätt. Under 2019 – 2022 var jag prefekt för Institutionen för kultur och samhälle på Linköpings universitet. Det är en stor institution med 25 ämnen och runt 300 medarbetare så jag tycker att jag har fått en bra överblick över hur det är att vara lärare och forskare inom olika discipliner. 
     
  3. Vad hoppas du kunna uppnå?

    Det är otroligt viktigt att den forskning som vi ägnar oss åt kommer samhället till del på olika sätt. Lika viktigt är att vi får ta del av all den kunskap och erfarenhet som finns i de delar av samhället som vi beforskar. Det är verkligen ett ömsesidigt lärande och utbyte som behövs. Jag hoppas att jag kan bidra till att hitta lite nycklar som gör det här lärandet och utbytet lättare, roligare, mer kreativt och givande.
     
  4. Varför är det viktigt med den här sortens samverkan?

    Vi blir bättre lärare och forskare om vi har kontakter och samarbetsrelationer som gör att vi kan identifiera viktiga samtida frågor i kommun- och regionsektorn. Det kommer studenterna till del, vilket i förlängningen gagnar studenternas framtida arbetsgivare. Det är bara ett exempel, det finns hur många argument som helst för att stärka relationerna mellan akademin och det omgivande samhället.  
     
  5. Vad är din relation till Västsverige?

    Jag växte upp i och har familj och vänner kvar i Åsa, gick på gymnasiet i Lidköping och pluggade i Göteborg i början av 90-talet. Sedan dess har jag bott i Lund, Malmö, Berlin, Rostock, Stockholm och Norrköping. Det känns jättekul att få komma tillbaka till den här delen av Sverige och till Göteborgs universitet under en period.