Bild
Foto: Getty Images
Länkstig

Andrea Jonsdotter: Förbättra utfallet för nyfödda med hjärnskada

Publicerad

Barn som föds för tidigt löper en ökad risk att drabbas av hjärnskada. Idag finns ingen given standardbehandling för dessa barn. Andrea Jonsdotters doktorsavhandling visar på flera strategier som har potential att minska hjärnskadorna hos nyfödda när de väl uppstått.

ANDREA JONSDOTTER
Disputation: 26 april 2024 (klicka för mer info)
Doktorsavhandling: Perinatal brain damage-phagoptosis and neuroprotection
Ämnesområde: Obstetrik och gynekologi
Sahlgrenska akademin, Institutionen för kliniska vetenskaper

Bild
Omslagsbilden till Andrea Jonsdotters avhandling.

Vad är bakgrunden till din avhandling?
– Hjärnskada hos för tidigt födda barn har idag ingen given standardbehandling. Hos fullgångna barn med hjärnskada som beror på syrebrist finns idag kylbehandling som räddar många, men inte alla. Min avhandling handlar om att försöka förstå den omogna hjärnan och dess mekanismer för att lättare kunna hitta behandlingar till barn med hjärnskada, säger Andrea Jonsdotter som är forskare vid Institutionen för kliniska vetenskaper och specialistläkare inom gynekologi och obstetrik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vad handlar forskningen om i korthet?
– Dels om exendin-4 som idag är en diabetesmedicin. Den har i studier på vuxna visats ha en hjärnskyddande effekt. Vi ville därför visa dess eventuella hjärnskyddande effekt även i den omogna hjärnan efter hjärnskada.

Engångsdos magnesiumsulfat

Andrea Jonsdotter berättar vidare:

– Magnesiumsulfat är ett välkänt läkemedel och vi vet sedan tidigare att det ges i många länder, där kvinnan har en risk att föda för tidigt, för att skydda hjärnan hos barnet i livmodern. Vi har därför undersökt om en engångsdos på 6 gram magnesiumsulfat till mamman med risk att föda för tidigt, innan graviditetsvecka 32, tolereras både av mamman och barnet, samtidigt som vi analyserar blodprover från både mamman och från navelsträngen för att fastställa serumkoncentrationen av magnesium. Vi har även studerat receptorn MerTK som aktiveras vid en hjärnskada. Vi har tittat på effekten av att slå ut genen för MerTK, om detta har någon skyddande effekt på den omogna hjärnan efter hjärnskada orsakad av syrebrist samt minskat blodflöde.

Figur 1, sida 8 i avhandlingen. Skada på vit hjärnsubstans och död av oligodendrocyter (en typ av celler i det centrala nervsystemet). Illustration av Andrea Jonsdotter.

”Stor hjärnskyddande effekt”

Vilka är de viktigaste forskningsfynden?
– Vi såg att magnesiumsulfat tolererades väl av kvinnan, inga allvarliga bieffekter noterades och att koncentrationen uppnåddes hos både barn och mamma som vi önskat. Nu ska detta följas upp i en nationell pågående studie, efter att behandling med 6 gram magnesiumsulfat införts
 till alla kvinnor med risk att föda för tidigt, innan graviditetsvecka 32, säger Andrea Jonsdotter och fortsätter:

– Vi har visat att Exendin-4 har stor hjärnskyddande effekt hos råttor och möss efter både hjärnskada orsakad av blödning och hjärnskada orsakad av syrebrist.

Vad tänker du om det detta?
– Det är fantastiskt, eftersom kylbehandling inte kan hjälpa alla fullgångna barn som föds med hjärnskada och framför allt för att det inte finns någon behandling idag för förtidigt födda barn som föds med hjärnskada. Just nu pågår studier med Exendin-4 på större djur och förhoppningsvis kommer vi i framtiden att se det kliniskt som en behandling vid hjärnskada hos nyfödda.

Text: Jakob Lundberg