Länkstig

Antisemitism i ungas vardag: upplevelser och strategier att hantera det

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projekttid
2023 - pågående
Projektägare
Institutionen för socialt arbete

Kort beskrivning

Syftet med studien är att förstå hur unga judar upplever antisemitism och att undersöka vilka faktorer som påverkar hur de hanterar antisemitism.

Vilka faktorer påverkar hantering av antisemitism?

Syftet med studien är att belysa unga med judisk bakgrunds erfarenheter av antisemitism och undersöka vilka faktorer som påverkar strategier för att hantera det.

Unga med judisk bakgrund större risk att utsättas

Antisemitism är en av de äldsta formerna av rasism i världen och kan kort förklaras som rasism riktat mot judar. Barn och unga med judisk bakgrund löper stor risk att utsättas för antisemitism i vardagen då de exponeras av det via bland annat sociala medier, skolsammanhang och på arbetsplatser.

Erfarenheter och strategier för att bemöta behov

Djupare förståelse av unga judars perspektiv och levda erfarenheter kan bidra till att bättre kunna bemöta deras behov och professionellt mobilisera mot antisemitism och andra former av rasism.

Maktkritiska och globala studier i socialt arbete  

Projektet tillhör forskningsplattformen Maktkritiska och globala studier i socialt arbete (MAGS) vid Institutionen för socialt arbete. MAGS har ett fokus på ojämlikhetsskapande strukturer och processer globalt och lokalt utifrån en maktkritisk och radikal tradition inom socialt arbete. 

Till forskningen i MAGS 

Fler avhandlingar inom socialt arbete 

Den forskning som bedrivs inom forskarutbildningen vid Institutionen för socialt arbete innefattar en mängd avhandlingsprojekt som behandlar sociala problem och fenomen, sociala processer och det sociala arbetets villkor. 

Inom ramen för dessa teman verkar både doktorander och samverkansdoktorander med olika teoretiska och metodologiska inriktningar.