Länkstig

Avhandlingsprojekt: ”Femininitetens unika försäljningsargument": Konstruktioner av moderskap i anti-genusrörelser

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projekttid
2023 - 2027
Projektägare
Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Kort beskrivning

I mitt avhandlingsprojekt undersöker jag hur moderskap konstrueras i antigenusrörelser i Sverige och Tyskland. Projektet är grundat i feministisk teori och studier av sociala rörelser. Genom diskursanalys och intervjuer undersöker jag diskurser, identiteter och erfarenheter kring moderskap i antigenusrörelser.

Moderskapets komplexitet

Moderskap är ett omtvistat politiskt fält (O'Reilly, 2020): vem som ingår i begreppet och hur mödrar förhåller sig till sina barn och samhället i stort har varierat över tid och rum. Föräldraskap betraktas sällan i könsneutrala termer; vi tar ofta för givet att det finns en diskurs om ett könat föräldraskap (Mackenzie, 2019). Moderskap är ett relationellt begrepp som inbegriper normer, förväntningar och regler för bland annat mor-barn, mor-fader/partner och mor-stat. Diskurser om moderskap har använts för att reglera, mobilisera, demobilisera eller utmana status quo. Feministisk forskning om moderskap visar att dess betydelser och effekter inte bör tas för givna eller essentialiseras, utan snarare undersökas i specifika sammanhang. I min avhandling analyserar jag moderskap i samband med mobiliseringar mot könsdiskriminering.

Anti-genusrörelser

Motståndet mot feministisk politik ökar globalt. En del av denna opposition är särskilt oroade över genusforskningens inverkan på samhället. Mycket av den kunskap om genus som produceras vid universiteten, inom feministiska studier såväl som inom biologi eller neurovetenskap, har motbevisat vanliga föreställningar om den binära könsuppdelning som organiserar många aspekter av vårt dagliga liv i det globala nord. Konservativa, fundamentalistiska och högerextrema aktörer har dock motsatt sig en politik som syftar till att minska eller undanröja könsbaserade orättvisor som grundar sig i denna binära struktur. 

Dessa aktörer har hävdat att ”genusideologin” hotar samhällets grund - familjen - och har protesterat på gator och torg, i medierapporteringen och i parlamenten. 

Forskningen har betonat att genus fungerar som ett ”symboliskt lim” som förenar grupper med mycket olika världsbilder. Rädslan för att genusteorin avnaturaliserar sociala begrepp och därmed avnaturaliserar ojämlikheter förenar dem. Som Kuhar och Paternotte (2017) visar har dessa antigenuskampanjer under de senaste två decennierna byggt upp transnationella allianser och utvecklat diskursiva strategier för att misskreditera feministisk kunskap och politik. 

Anti-genus och moderskap

Trots att allt fler forskare studerar anti-genusmobiliseringar och relaterade fenomen finns det hittills lite forskning om föräldraskap, och moderskap i synnerhet. Befintliga studier har pekat på rörelsernas upptagenhet med att bevara det heterosexuella äktenskapet och familjen, särskilt i kristna sammanhang. Nyligen har Graff och Korolzcuk (2022) pekat på föräldraskapets centrala roll i mobiliseringen mot könsdiskriminering. Ett begränsat antal studier har dessutom undersökt mödrar som antigenusaktörer (t.ex. Italiens premiärminister Giorgia Meloni (Indelicato och Magalhães Lopes, 2024).

Jag har för avsikt att bidra till denna litteratur genom att undersöka följande frågor:

  1. Hur konstruerar anti-genusaktörer moderskap som en diskurs? 
    - När och hur (av)mobiliserar och (av)politiserar denna diskurs moderskapet? 
    - Vilken är relationen mellan moderskap och anti-genusideologi?
    - Hur konstrueras ”goda” och ”dåliga” mödrar i dessa diskurser?
  2. Hur konstruerar anti-genusaktivister som är mödrar sina politiska identiteter? Hur upplever de moderskapet som aktivister?
  3. Påverkar det sociopolitiska sammanhanget dessa anti-genusaktivisters konstruktioner och erfarenheter av moderskap?

Referenser

Graff, A., & Korolczuk, E. (2022). _Anti-Gender Politics in the Populist Moment_. Routledge.

Indelicato, M. E., & Magalhães Lopes, M. (2024). Understanding populist far-right anti-immigration and anti-gender stances beyond the paradigm of gender as ‘a symbolic glue’: Giorgia Meloni’s modern motherhood, neo-Catholicism, and reproductive racism. _European Journal of Women’s Studies_, _31_(1), 6-20.

Kuhar, R., & Paternotte, D. (Eds.). (2017). _Anti-Gender Campaigns in Europe: Mobilizing Against Equality_. Rowman & Littlefield.

Mackenzie, J. (2019). _Language, Gender and Parenthood Online: Negotiating Motherhood in Mumsnet Talk_. Routledge.

O’Reilly, A. (2020). Maternal theory: Patriarchal motherhood and empowered mothering. In L. O’Brien Hallstein, A. O’Reilly, & M. V. Giles (Eds.), *The Routledge Companion to Motherhood* (pp. 19–35). Routledge.