Ungdomar som opererats för korsbandsskada har nästan dubbelt så stor risk som unga vuxna att skada korsbandet igen. Och ungdomar återgår till idrott snabbare, ofta innan de har återfått samma muskelstyrka i båda benen. Detta visar Baldur Thorolfssons forskning, som har potential att stötta unga korsbandspatienter i beslut om framtida idrottskarriär.
Skador på främre korsbandet är vanliga hos unga och aktiva. Dessa skador har ökat bland barn och ungdomar under senare år.
De flesta av de idrottsaktiva patienterna behöver genomgå en främre korsbandsrekonstruktion för att kunna återgå till idrott efter skadan.
– Men det finns en debatt kring hur främre korsbandsskador hos icke-färdigvuxna bör behandlas. Möjligheterna till en främre korsbandsrekonstruktion försvåras av att tillväxtzonerna är öppna, berättar Baldur Thorolfsson, som nu lägger fram sin avhandling vid Institutionen för kliniska vetenskaper.
Han är till vardags specialistläkare i ortopedi och arbetar med behandling av idrottsskador på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sportsmed, Carlanderska Sjukhuset.
Nästan dubbel risk för ungdomar
Vad handlar din forskning om i korthet? – Jag forskar på korsbandsskador hos barn och ungdomar. Avhandlingen består av fem delarbeten med syfte att undersöka resultat efter operation av främre korsbandsskador, rehabilitering och återgång till idrott hos barn och ungdomar.
Vilka är de viktigaste forskningsfynden? – Resultaten visar bland annat att ungdomar har nästan dubbelt så hög risk för en ny korsbandsskada som unga vuxna. Ungdomar rapporterar lägre självskattad knäfunktion efter främre korsbandsrekonstruktion än unga vuxna, säger Baldur Thorolfsson och fortsätter:
– Vår forskning visar även att yngre patienter återgår tidigare till idrott än unga vuxna efter främre korsbandsrekonstruktion, ofta utan att ha uppnått symmetrisk muskelstyrka och rekommenderad hoppförmåga i det opererade benet.
”Skapar realistiska förväntningar”
Vilken praktisk nytta kommer den här forskningen att ge? – Resultaten av avhandlingen ger värdefull information till både kirurger och fysioterapeuter som behandlar barn och ungdomar efter en främre korsbandsskada. Detta kan hjälpa till att skapa realistiska förväntningar när det gäller långsiktiga resultat. Och det kan till och med hjälpa till att ge råd till dessa individer i framtida idrottskarriärsbeslut.
”Forskning på kvällar och helger”
Vad har varit roligt och givande med doktorandprojektet? – Det har varit roligt och givande att kunna visa signifikanta skillnader mellan patientgrupperna, och förhoppningsvis kan det hjälpa patienterna i framtiden, säger Baldur Thorolfsson.
Och vad har varit svårt och utmanande? – Det har varit svårt att kombinera forskning med kliniskt arbete på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. När jag påbörjade projektet trodde jag att jag i mitt arbete på ett universitetssjukhus skulle få tid för forskning på arbetstid. Det blev inte så, utan största delen av forskningsarbetet har pågått på kvällar, helger och semestertid. Det har varit den största utmaningen.