
Beprövad erfarenhet i högre dans- och musikutbildning
Kort beskrivning
Vad innebär beprövad erfarenhet? Hur kan begreppet förstås och tillämpas i högre dans- och musikutbildning? Forskningsprojektets mål är ökad kunskap om hur beprövad erfarenhet, som jämte vetenskaplig och konstnärlig grund är en utgångspunkt för all svensk utbildning, kan utvecklas och integreras i utbildningar där kroppsligt och icke-verbaliserat kunnande spelar en central roll. Genom att identifiera vilka förutsättningar och färdigheter som krävs för att beprövad erfarenhet ska kunna bli ett produktivt redskap i högskolelärares undervisningspraktiker, bidrar projektet till kollegial dialog och ämnesspecifik utveckling. Något som på sikt kan bidra till utveckling av ämnesspecifika definitioner för beprövad erfarenhet. Projektet bidrar därmed med insikter kring begreppets användning inom såväl konstnärliga som andra högskoleutbildningar.
Beprövad erfarenhet i högre dans- och musikutbildning – förutsättningar och utmaningar är ett dans- och musikpedagogiskt forskningsprojekt som är finansierat av Vetenskapsrådet för åren 2025 till 2028. Projektledare är Carina Borgström Källén, docent i musikpedagogik vid Högskolan för scen och musik. Förutom Carina Borgström Källén består forskargruppen av Olle Zandén, docent i musikpedagogik, Högskolan för scen och musik, Birgitta Sandström, docent i pedagogik, Högskolan för scen och musik samt Ninnie Andersson, lektor i danspedagogik vid Stockholms konstnärliga högskola (SKH).
I Sverige är beprövad erfarenhet, likt vetenskaplig och konstnärlig grund, inskrivet som en grund för all utbildning i grundskola, gymnasieskola och högre utbildning. Det saknas dock både gemensamma som ämnesspecifika definitioner av begreppet. Något som skapar utmaningar för lärare och utbildningar på olika nivåer, såväl juridiskt som pedagogiskt. Så vad innebär egentligen att erfarenhet i utbildningssammanhang är beprövad? Behövs det ämnesspecifika definitioner för att begreppet ska bli produktivt? Hur kan begreppet i så fall förstås och tillämpas inom högre utbildning i dans och musik? Bland andra dessa frågor ska forskningsprojektet Beprövad erfarenhet söka svar på med hjälp av fokusgruppintervjuer med högskolelärare som undervisar i dans eller musik. De deltagande lärarna har det gemensamt att de alla har en lång karriär bakom sig med både konstnärliga och pedagogiska erfarenheter.
Forskningsprojektets mål är att bidra med kunskap om vilka förutsättningar och färdigheter som krävs för att beprövad erfarenhet ska kunna utvecklas och integreras och bli ett produktivt redskap i utbildningar där kroppsligt och icke-verbalt kunnande spelar en central roll. Forskningsgruppen använder därför högre dans- och musikutbildning som exempel när de undersöker hur universitetslärare beskriver att de använder sina konstnärliga och pedagogiska erfarenheter i undervisningen. Genom att identifiera vilka förutsättningar och färdigheter som krävs för att beprövad erfarenhet ska kunna bli ett produktivt begrepp i dessa ämnen, bidrar projektet till att skapa kunskap om beprövad erfarenhet i undervisningspraktiker där kunnande som inte fullt ut är språkliggjort står i centrum. Projektet vill på så sätt bidra till att stärka det professionella talade språket hos högskolelärare, i syfte att underlätta kollegial dialog och kritiskt konstruktiv granskning av undervisningspraktiker.
Beprövad erfarenhet i högre dans- och musikutbildning – förutsättningar och utmaningar
Forskare:
- Carina Borgström Källén, projektledare, Göteborgs universitet
- Olle Zandén, Göteborgs universitet
- Birgitta Sandström, Göteborgs universitet
- Ninnie Andersson, Stockholms konstnärliga högskola
Finansiär: Vetenskapsrådet, bidrag inom utbildningsvetenskap 2024
Projekttid: 2025–2028
Anslag: 5 987 826 kr